Palestinci naj bi Združene narode za priznanje zaprosili na letnem zasedanju Generalne skupščine ZN-a, ki se je v torek začelo v New Yorku. Foto: EPA
Palestinci naj bi Združene narode za priznanje zaprosili na letnem zasedanju Generalne skupščine ZN-a, ki se je v torek začelo v New Yorku. Foto: EPA

Nevladne organizacije pravijo, da se zavedajo, da priznanje palestinske države ni enostavna rešitev. Vendar verjamejo, da "predstavlja pot iz začaranega kroga dolgoletnih neuspešnih pogajanj in je nujen pogoj za mir na Bližnjem vzhodu". Menijo tudi, da je priznanje palestinske države "etična in politična odgovornost mednarodne skupnosti, kamor spada tudi Slovenija".

Vlado so pozvali tudi k "zavzetju jasnih stališč pri nadaljnjem vzpostavljanju gospodarskih in političnih stikov med Izraelom in Slovenijo, k omejitvi trgovine z orožjem z Izraelom, k obsodbi izraelskega pobijanja civilistov v vseh oboroženih konfliktih s Palestinci, k ustavitvi gradnje naselij na okupiranih območjih Gaze ter k odpravi blokade ozemlja za prost prehod humanitarne pomoči".

Podpisanih 10 organizacij
Pod poziv so podpisali Društvo za človekove pravice in do človeka prijazne dejavnosti Humanitas, človekoljubno dobrodelno društvo Up Jesenice, društvo Edirisa Slovenije, Evropska mreža za enakost spolov Ljubljana, društvo za medkulturne povezave Matafir, društvo humanosti Lesoit - Maasai Adventure School, Ustanova Skupaj - Regionalni center za psihosocialno dobrobit otrok, zavod Voluntariat, humanitarna organizacija Merhamet ter Zavod za globalno učenje in razvoj projektov.

Poziv so poslali premierju Borutu Pahorju, predsedniku republike Danilu Türku, zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, predsednici odbora DZ-ja za zunanjo politiko Janji Klasinc ter poslancem doma in slovenskim poslancem Evropskega parlamenta.

Pahor in Žbogar nimata enotnega stališča
Premier Pahor je sicer že julija med obiskom Izraela in palestinskih območij dejal, da si ne želi, da bi palestinske oblasti jeseni v ZN-u res iskale priznanje enostransko razglašene neodvisnosti, saj bi to po njegovem mnenju dodatno zamajalo zaupanje med Izraelci in Palestinci in tako še otežilo iskanje sporazumne rešitve za "problem vseh problemov".

Slovenija svojega stališča do priznanja palestinske države po njegovih besedah še ni oblikovala v celoti. Osebno mnenje zunanjega ministra Samuela Žbogarja pa se od Pahorjevega razlikuje, saj meni, "da je verjetno trenutek, ko moramo začeti resno razmišljati in začeti prve korake do priznanja Palestine."