Pahor je dejal, da bi država, če bi odkupila Mercator, tega enkrat morala spet prodati, in nihče ne zagotavlja, da ga pozneje lastnik ne bi prodal tujcem. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je dejal, da bi država, če bi odkupila Mercator, tega enkrat morala spet prodati, in nihče ne zagotavlja, da ga pozneje lastnik ne bi prodal tujcem. Foto: MMC RTV SLO

Šrot je od tistega dne, ko ke postalo jasno, kdo je lastnik Kolonela, prešel v položaj, ki je nezakonit, ko neki lastnik preseže 25 odstotkov v nekem podjetju, mora objaviti prevzemno ponudbo. Če je ne objavi, je v nezakonitem položaju, mali delničarji so oškodovani.

Janez Janša
Janez Janša
Janša je opozoril, da bi Boško Šrot moral objaviti prevzemno ponudbo ali prodati delež nad 24,99 odstotka Mercatorja. Ker trdi, da nima finančnih težav, ni razloga, da ne bi objavil prevzemne ponudbe, je še dejal. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Borut Pahor
Glede ukrepov za omilitev posledic finančne krize, je Pahor napovedal nadaljevanje strategije, ki jo je zastavila Janševa vlada. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in Janša o soočenju s finančno krizo

Pahor je dejal, da odločitve še niso sprejeli, bo pa šlo za precedens, ki ga bo v kriznih razmerah sprejela vlada, o katerem bi se sam želel posvetovati tudi z opozicijo. "Če bi se že zdaj odločili za eno izmed možnosti, bi to lahko veljalo kot povabilo k obnašanju poslovnih subjektov, ki bi za posledico lahko imelo neko verigo dogodkov, ki jih na koncu politika ne bi več kontrolirala."

Janša: Šrot izvaja politični pritisk
V Odmevih je dodal, da je treba je paziti na posledice tega dogodka, ki bi lahko vplivale na živilsko-predelovalno industrijo, ki je lahko ranjena v svojih poslovnih interesih, če bi prišlo do prodaje Mercatorja tujcem. Pahor je pojasnil, "da to, da ostane zadeva v rokah slovenskega lastnika, pa še ne pomeni - to zdaj vidimo - da se ta enkrat ne bo odločil, da to proda tujcu. Če bi država zdaj odkupila, bi morala nekoč družbo spet prodati, in ni nobenega zagotovila, da bi prodaja slovenskemu lastniku zagotovila nacionalni interes. Nacionalni interes je, da država regulira trg, na katerem so subjekti, ki so konkurenčni, in kjer lahko slovenski dobavitelji prodajajo svoje izdelke ter tako sebi zagotavljajo kruh."

Janez Janša je na očitke prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, da morajo Mercator prodati, ker je država nad družbo izvajala teror, dejal, da to, da mora nekdo spoštovati zakone, še nikoli ni bil teror. Teror je, če nekdo s silo skuša kršiti zakone ali jih skuša nadomestiti z diktaturo. Sam meni, da gre za politični pritisk in je igra zelo prozorna. "Mene čudi, da se toliko časa posveča tej potezi, ki tako ali tako ni mišljena resno. Ni pa to slučajno, saj ta isti lastnik obvladuje velik del medijskega prostora in zgodbo generira. Drugače pa upam, da se naslednja vlada prihodnje leto ne bo ukvarjala s cenami blaga na policah Mercatorja, saj bi bilo to popolnoma nepotrebno."

Prodaja Telekoma Slovenije s strani Soda ni stvar vlade
Boško Šrot mora prodati delež nad 24,99 odstotka, ali pa mora objaviti prevzemno ponudbo."Ker pravi, da nima finančnih težav, naj objavi prevzemno ponudbo, pošteno izplača preostale delničarje in ne bo nobenega strahu za slovensko pridelovalno industrijo. To, da bi pa zdaj rekli, ker je nacionalni interes, da lastništvo ostane, takšno kot je, njemu ni treba spoštovati zakonov, pa ne sodi v 21. stoletje in v EU," je še dejal Janša.

Glede prodaje desetine Telekoma Slovenije je Janša dejal, da je to stvar Soda, ki ima z zakonom določene obveznosti, ker zanje nima sredstev, pa je verjetno prisljen v prodajo. Pahor se bo o prodaji še posvetoval s svojimi svetovalci.

Pahor: Treba bo biti tudi iznajdljiv
Novo vlado čakajo tudi zaostrene razmere na finančnem in gospodarskem trgu. Napovedi namreč kažejo, da naj bi delo letos izgubilo 13.500 ljudi, prihodnje leto pa 50.000. Pahor meni, da je treba nadaljevati strategije, ki jih je začela že sedanja vlada. Napovedal je, da bodo sproti sledili razmeram in se odzivali skupaj z evropsko politiko, deloma pa je treba biti iznajdljiv, je dodal. Želijo zlasti pomagati mikro, majhnim in srednjim podjetjem, za katera meni, da imajo največje zmogljivosti.

Janša meni, da so to usmeritve, ki so splošne, govorijo o neki razvojni naravnanosti, in se z njimi strinja. "Gre za nadaljevanje tega, kar smo zapisali v strategiji razvoja Slovenije, ki se je začela pripravljati že pred našo vlado. Vendar pa je zdaj situacija nenormalna, in poleg teh predlogov, ki smo jih mi že dali prejšnji teden, to je znižanje davka podjetjem že za letošnje leto, da se prepreči ta prvi šok, ki prihaja, zaradi znižanja naročil, ki imajo takoj za posledico odpuščanja, bi bilo treba zelo razmisliti o tej zavezi v koalicijski pogodbi, o dvigu prispevne stopnje za zdravstvo. Mislim, da za to zdaj ni čas." Treba bo tudi na pogovore s sindikati, da bi se marčevski dvig plač, ki je bil sicer napovedan v okviru usklajevanja plač v javnem sektorju, nekako prestavil, je še dejal Janša.

Pahor je odvrnil, da se je vlada premierja Janše odločila za korak, ki je sicer drzen, ampak primeren. Gre za olajšave gospodarstvu, tehnološke naložbe. "Ta agregat je približno 250 milijonov evrov, a je na primer danes Lahovnik pogojeval svoje soglasje za sodelovanje v vladi s tem, da povzamem predlog kabineta vlade, ker se mu sicer zdi drzen, a v tem trenutku edini pravi način, da se na strateški ravni spopademo s konkurenčnostjo slovenskega gospodarstva. To je le potem tudi hrbtenica socialne varnosti." Povedal je še, da bo to morda vodilo do rebalansa proračuna. Tu ima Janša prav, bo treba pogledat nekatere druge ambicije, ki jih ima vlada.

A. M.

Šrot je od tistega dne, ko ke postalo jasno, kdo je lastnik Kolonela, prešel v položaj, ki je nezakonit, ko neki lastnik preseže 25 odstotkov v nekem podjetju, mora objaviti prevzemno ponudbo. Če je ne objavi, je v nezakonitem položaju, mali delničarji so oškodovani.

Janez Janša
Pahor in Janša o soočenju s finančno krizo