Školč meni, da bi do sprememb poslovnika lahko prišlo v roku enega meseca, če bo obstajal sporazum. Foto: RTV SLO
Školč meni, da bi do sprememb poslovnika lahko prišlo v roku enega meseca, če bo obstajal sporazum. Foto: RTV SLO

Problematika članstva v delovnih telesih ne more biti vezana na spremembe poslovnika.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik
Lahovnik je dejal, da izkušnje kažejo, da je za spremembo poslovnika potreben čas, in sicer najmanj pol leta. Foto: RTV SLO
Koalicija znova predlagala spremembe poslovnika

Po predlogu bi koalicija imela večino v komisijah za nadzor nad obveščevalnimi službami in nad porabo javnih financ, dokler ne bi bile sprejete napovedane spremebme poslovnika DZ-ja, s katerimi bi večino spremenili v prid opoziciji.

Koalicijske stranke so predlagale tudi spremembe 39. in 40. člena poslovnika DZ-ja, ki bi obema komisijama odvzeli zakonodajno pristojnost, medtem ko v nadzorstveno ne bi posegali. V koaliciji pričakujejo, da bo poslovniška komisija predlog sprememb obravnavala na seji, ki bo 16. maja.

LDS podpira predlog
Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je dejal, da so v njegovi stranki pripravljeni podpreti predlog koalicije, če pri tem ne bo prišlo do sprememb v odboru DZ-ja za zadeve EU. LDS podpira stališče predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, da koalicija ne bi posegla po vodstvenih funkcijah v tistih odborih, kjer zaradi izstopa poslancev iz poslanske skupine LDS, ni prišlo do sprememb.

Sicer so svoj predlog spremembe poslovnika podale tudi opozicijske stranke s koalicijskim DeSUS-om, le da so oni predlagali, da bi obe komisiji obdržali tudi zakonodajne pristojnosti.

Spremembe sprejemljive za nepovezane poslance
Predlog koalicije je sprejemljiv tudi za nepovezane poslance. "Primerjava z drugimi državami namreč kaže, da ima v zakonodajnih telesih praviloma večino koalicija, saj je za to dobila mandat na volitvah," je povedal vodja nepovezanih poslancev Matej Lahovnik.

Meni tudi, da bi do sprememb poslovnika lahko prišlo do poletja. Poslanska skupina nepovezanih poslancev sicer do razrešitve problematike nove razdelitve funkcij v državnem zboru vztraja na obstrukciji dela DZ-ja.

SD želi nadzor že v vmesnem obdobu
Sašo Peče je v imenu SNS-a dejal, da bo stranka podprla vse tiste predloge, ki opoziciji omogočajo izvajanje nadzorstvene vloge v parlamentu. Bolj ostro pa so se odzvali v SD-ju. Miran Potrč meni, da bi morala opozicija imeti večino v komisijah za nadzor nad obveščevalnimi službami in nad porabo javnih financ tudi v vmesnem času, dokler ne bi bile sprejete napovedane spremembe poslovnika državnega zbora, s katerimi bi to večino spremenili v prid opoziciji.

Tanko poziva k odgovornosti
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pred petkovo sejo kolegija predsednika DZ-ja opozicijske stranke pozval k polni udeležbi na seji, pa tudi, naj glede razdelitve mest v delovnih telesih sprejmejo odgovornost.

Problematika članstva v delovnih telesih ne more biti vezana na spremembe poslovnika.

Matej Lahovnik
Koalicija znova predlagala spremembe poslovnika