Med koncesionarji, ki v teh dneh podpisujejo pogodbe, je tudi 13 patronažnih sester. Foto: EPA
Med koncesionarji, ki v teh dneh podpisujejo pogodbe, je tudi 13 patronažnih sester. Foto: EPA
Čakalne vrste
Pravne podlage za nove koncesijske pogodbe bodo predvidoma pripravljene v mesecu dni, izdelana pa bodo tudi priporočila županom za podeljevanje koncesij na primarni ravni. Foto: RTV SLO

V zdravstvu bo tako začelo delati 113 novih koncesionarjev, od tega kar 92 zdravnikov, ki so koncesije dobili v zadnjem letu od prejšnjega ministra Andreja Bručana in posameznih občin. V zasebni praksi je do danes delovalo 1.182 zdravnikov s koncesijo ali brez nje. Zdaj se bo to število povečalo na 1.274 zdravnikov, kar je 8 odstotkov več kot prej. V javnih ustanovah bo tako zaposlenih skupno nekaj več kot 2.800 zdravnikov.

Kaj dejansko prinašajo nove koncesije?
Polovica vseh je zdravnikov s primarne ravni, od tega 33 splošnih zdravnikov, štirje pediatri, 17 zobozdravnikov za odrasle, šest otroških zobozdravnikov in en ginekolog. ZZZS ne bo podpisal nobene nove pogodbe za operacijsko dejavnost. Preostalih 31 zdravnikov je dobilo koncesije za specialistično ambulantno dejavnost. Na ZZZS so povedali, da ne bo nobene pogodbe za operacijsko oziroma bolnišnično dejavnost.

Pred prenovo koncesijskih pogodb
Ministrica Zofija Mazej Kukovič podeljevanja koncesij ne bo zamrznila, vendar pa podeljevanja koncesij pod sedaj veljavnimi pogoji ne bo več, sporočajo z ministrstva za zdravje. Izdelane bodo nove koncesijske pogodbe, ki bodo dopolnjene predvsem s tistimi manjkajočimi elementi, ki so vezani na dežurno službo in na dostopnost bolnika do koncesionarja tudi v dneh med vikendom in prazniki. Pravne podlage za nove koncesijske pogodbe bodo predvidoma pripravljene v mesecu dni, izdelana pa bodo tudi priporočila županom za podeljevanje koncesij na primarni ravni.

R.B.