Reševanje evra je ključni razlog za pomoč Irski, trdi Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Reševanje evra je ključni razlog za pomoč Irski, trdi Pahor. Foto: MMC RTV SLO

"Gre verjetno za odločitev, ki je povezana z našim članstvom v EU-ju, in če želimo evroobmočju to, kar mu želimo, bomo morali pri zagotavljanju stabilnosti sodelovati. Je pa nepopularna odločitev v tem času. Vprašanje pa je, ali Slovenija sploh ima kakšno drugo možnost," meni predsednik poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič. Prepričan je, da ima premier Borut Pahor za to svojo odločitev tehtne argumente, ki jih bo tudi predstavil.

Skepsa tudi pri koalicijskih partnerjih
"V poslanski skupini Zaresa o tem še nismo sprejeli stališča, vendar bo razprava o tem zelo vroča, tako kot je bila v primeru pomoči Grčiji," je povedala vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Pravi, da EU pozablja, da države s svojimi nacionalnimi proračuni rešujejo krizo, ki jo je zakuhal bančni sistem. Ta je bil po njenih besedah povsem prepleten, zato ji ni jasno, zakaj pri reševanju položaja banke ne sodelujejo aktivneje.

V poslanski skupini LDS-a po besedah njenega vodje Boruta Sajovica na napoved premierja gledajo tako z razumevanjem kot s skepso. "Slovenija je članica evropske združbe v dobrem in v slabem, vendar je treba na tehtnico na eni strani postaviti ukrepe, ki jih od držav zahteva EU, ter koliko Slovenija lahko sploh še zmore na drugo stran," je prepričan Sajovic. Skeptičen je tudi do Pahorjeve izjave, da nas to ne bo nič stalo, saj obstaja možnost, da Irska ne bo mogla plačati svojih obveznosti. V tem primeru bi poroštvo postalo aktivno. Dodaja, da z reševanjem evra pomagamo tudi sebi.

Jelinčič: Gre za zelo ignorantski odnos Pahorja
Po besedah prvaka stranke SNS Zmaga Jelinčiča se je Pahor odločil, da bo Slovenija dajala poroštva, čeprav je zakon o poroštvih v ustavni presoji. "Gre za zelo ignorantski odnos. Pahor se gre solističnega igralca, ki hoče pred Evropo izpasti velik bogataš. Ne podpiramo takega metanja denarja skozi okno, saj tega denarja Slovenija ne bo nikoli videla. Če pa bi mi potrebovali denar, ga ne bi dobili. Tudi v primeru poplav od Evrope nismo dobili ničesar. Za pomoč smo sicer zaprosili, ampak zakaj bi hlapcu dajali. Hlapec je tu za to, da uboga, in Slovenija v tem primeru ravna kot hlapec," meni Jelinčič.

Tudi v SDS-u so kritični do Pahorjeve namere. Poslanec Andrej Vizjak meni, da želi Pahor zgolj ustreči Bruslju, argument, da gre za reševanje evra, pa se mu zdi popolno zavajanje. Po mnenju Vizjaka revnejše države, ki so se držale strogih fiskalnih pravil, zdaj plačujejo dolgove bogatih držav in tistih, ki te discipline niso imele. Sprašuje se tudi, ali Slovenija sploh ima dovolj denarja za vsa poroštva.

V poslanski skupini Solidarnost na to temo še niso sprejeli uradnega stališča.