Finančni minister je študentski predlog delno podprl. Foto: RTV Slo
Finančni minister je študentski predlog delno podprl. Foto: RTV Slo
Študentski servis
Študenti trdijo, da je delo prek študentskih servisov socialni korektiv. Foto: RTV Slo
Prikaz akontacij
Stališče vlade in študentov se razlikuje predvsem glede zneska, ki bi bil oproščen plačilo akontacije. Foto: RTV Slo

Vladna novela določa, da se za delo, opravljeno prek študentskih servisov, ne obračunava akontacija dohodnine, če znesek na napotnici ne presega 74.000 tolarjev. Člani odbora so tudi podprli predlog, da se starostna meja, do katere lahko študenti uveljavljajo posebno osebno olajšavo, zviša z zdajšnjih 26 na 30 let.

Člen, ki predvideva postopno upadanje posebne osebne olajšave v primeru prekoračitve z zakonom določene višine letnega zaslužka ter izboljšanje sistema nadzora študentskega dela, ostaja odprt za morebitne spremembe na plenarni seji DZ-ja. S tem so se strinjali tudi predstavniki vlade, ki sicer vsem ostalim predlogom nasprotujejo.

Študentske zahteve višje
Študentje so v svojem predlogu zakona, ki so ga vložili v parlament, predlagali odpravo akontacije za zneske pod 113.583 tolarjev in odpravo starostne omejitve. Danes so se glede tega sestali s predstavniki ministrstva za finance, kjer so se strinjali, da gre za perečo problematiko.

Miha Ulčar, predsednik Študentske organizacije Slovenije, je po sestanku povedal, da upajo, da bodo našli skupne rešitve. Problematiko so v skrajnem primeru pripravljeni reševati tudi v sklopu celovitih sprememb Zakona o dohodnini.

Kot je znano, študentje zaradi nestrinjanja z dohodninsko zakonodajo za 17. maj napovedujejo protestni shod pred poslopjem parlamenta, ki pa ga bodo v primeru dogovora preklicali.