V času, ko se trudimo za prevzem evra, je nemogoče privoliti v določene spremembe, meni Bajuk. Foto: RTV Slo
V času, ko se trudimo za prevzem evra, je nemogoče privoliti v določene spremembe, meni Bajuk. Foto: RTV Slo
Vlada je le delno popustila.
Vlada ni pripravljena popustiti študentom v celoti. Foto: RTV Slo

Vlada ne bo podprla študentskega predloga novele zakona o dohodnini, saj je v tako kompleksno zakonodajo nemogoče posegati delno.

Kot je pojasnil minister za finance Andrej Bajuk, je v času, ko se trudimo za prevzem evra, nemogoče privoliti v določene spremembe, ki lahko ogrozijo celotno upravljanje javnih sredstev.

Kljub temu je vlada pripravljena spremeniti in dopolniti 121. člen zakona o dohodnini, ki govori o akontacijah dohodnine od dohodka iz zaposlitve. Akontacija se po vladnem predlogu ne bi več obračunavala, če znesek na študentski napotnici ne bi presegel 74.000 tolarjev.

Vlada proti spremembam 107. člena
"Sprememba 121. člena nima takšnih posledic, zato smo v to tudi privolili", je pojasnil Bajuk. Spremembe, kot je predlagana v 107. členu, ki se nanaša na posebne osebne olajšave, pa vlada po Bajukovih besedah ne more podpreti, ker bi to pomenilo izpad celotnega sistema.

Stališče vlade glede časovne meje za priznanje posebne olajšave je, da se priznane osebne olajšave priznavajo v ugodnejšem statusu upravičencev, ki študirajo v mladosti in se le ta pravica ne razširja na vse fizične osebe, ki so vpisane na visokošolski študij kadarkoli v svojem poznejšem življenjskem obdobju. Ob visoki obremenitvi dohodkov iz delovnega razmerja bi to lahko tudi vplivalo na večje povpraševanje delodajalcev po začasnem oziroma občasnem delu študentov in s tem izrinjanje drugih delavcev s trga.

Predlagane spremembe bi tudi ustvarile neenakost pred zakonom in določeni skupini ljudem omogočile, da bi lahko neobdavčeno prejemali skoraj do 33 odstotkov več sredstev, kot je povprečna plača, je poudaril minister.

Študentje napovedujejo protestni shod
Študentska organizacija Slovenije je ta predlog označila kot nezadosten in za 17. maj napovedala protestni shod proti davčni zakonodaji. Študentje so sicer predlagali, da se odpravi plačevanje akontacije za zneske do 113.583 SIT. Tudi olajšava naj ne bi bila vezana na starost, ampak zgolj na status.