Ministrstvo želi racionalizirati mrežo osnovnih šol, tako da bi bilo v razredu najmanj 24 učencev, če sta v bližini dve šoli. Foto: BoBo
Ministrstvo želi racionalizirati mrežo osnovnih šol, tako da bi bilo v razredu najmanj 24 učencev, če sta v bližini dve šoli. Foto: BoBo

Seji sta sklicani na zahtevo opozicijskih Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov. O učinkih zakona v skladu s stavkovnim dogovorom potekajo pogajanja med vladno in sindikalno pogajalsko skupino v okviru socialnega sporazuma. Ta pogajanja pa se že nekaj tednov ne premaknejo z mrtve točke. Včeraj popoldne so se pogajalci vnovič razšli brez kakršnega koli dogovora.
Ministrstvo za izobraževanje v svojih izhodiščih za pogajanja po naših informacijah vztraja pri vseh tistih predlogih, o katerih smo govorili pred stavko. Želi racionalizirati mrežo osnovnih šol, tako da bi bilo v razredu najmanj 24 učencev, če sta v bližini dve šoli; v razredu bi bilo lahko tudi 30 učencev, kadar bi šola morala zaradi 29. in 30. otroka oblikovati nov oddelek v posameznem razredu.
Ministrstvo v svojih pogajalskih izhodiščih zaostruje obremenitve vzgojiteljev v vrtcih, učiteljev, svetovalnih delavcev in knjižničarjev v šolah. Če je še pred stavko predlagalo, da učitelj in vzgojitelj na teden delata neposredno z otroki eno uro več - kot to določajo obstoječi normativi - je zdaj na mizi predlog ministrstva, po katerem bi to zvišalo učno obveznost učiteljem in vzgojiteljem za najmanj tri ure na teden, učiteljem v podaljšanem bivanju pa za pet ur. Ministrstvo želi tudi znižati sočasnost dveh vzgojiteljev v skupini za eno uro dnevno in v vrtčevske skupine dodati več otrok.
Posledice teh ukrepov bi bile, da bi zlasti mestne občine - med njimi zagotovo največ Ljubljana - zaprle nekaj osnovnih šol in številni šolniki bi izgubili zaposlitev. Zato ne preseneča oster in nepopustljiv odziv šolskih sindikatov, ki pravijo, da bodo delovna mesta in kakovostno mrežo javnih šol branili z vsemi sredstvi.
Zagotovo bodo poslanci na odboru izpostavili tudi združevanje srednjih šol. To pa je že tako rekoč izvršeno dejstvo, saj je ministrstvo v preteklih dneh na srednje šole, ki jih bo doletel omenjeni ukrep, začelo pošiljati nove ustanovitvene akte združenih šol, ki jih bo na eni izmed julijskih sej potrdila vlada.

Nataša Lang, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika