Na nov plačni sistem bo tako prešlo 160.000 uslužbencev v javnem sektorju, pri čemer se vrstijo razočaranja. Marsikje so tudi pozabili povedati, da se bodo plače povečevale v več delih do pomladi leta 2010. Foto: EPA
Na nov plačni sistem bo tako prešlo 160.000 uslužbencev v javnem sektorju, pri čemer se vrstijo razočaranja. Marsikje so tudi pozabili povedati, da se bodo plače povečevale v več delih do pomladi leta 2010. Foto: EPA
Medicinske sestre
V nekaterih zavodih so nov plačni sistem nezakonito izrabili za novo razmeščanje in celo degradiranje. Na intenzivnem oddelku, denimo, medicinske sestre opravljajo enako delo, vendar so zaradi pomanjkanja izobrazbe padle za 10 plačnih razredov nižje, pri čemer vsak plačni razred pomeni 4 odstotke. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Z novim plačnim sistemom naj bi se po Virantovih besedah do marca 2010 javnim uslužbencem plače v povprečju dvignile za od 14 do 15 odstotkov, za kar bo država porabila od 440 do 450 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja z nedazovoljnimi v javnem sektorju

Čeprav so se predstavniki štirih sindikatov zdravstvene nege s pogajalci vlade sporazumeli o plačevanju povečanega obsega dela, dokler njihove plače ne bodo usklajene z nacionalnimi poklicnimi klasifikacijami, pa je nastal zaplet.

Na več oddelkih Kliničnega centra bo v četrtek bela stavka medicinskih sester v intenzivni terapiji in na dializnih oddelkih, ki so včlanjene v sindikat Pergam. Predstavnica Pergama je sicer podpisala dogovor, ki so ga štirje sindikati dosegli z ministrom Gregorjem Virantom, a članstvo z njim ni bilo zadovoljno. Osnovne plače babic s srednjo izobrazbo bodo sicer izenačene s plačami diplomiranih babic, vendar bodo njihove plače zaradi pomanjkljive izobrazbe nižje za dva plačna razreda. Medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo, ki delajo v najzahtevnejši intenzivni terapiji, pa bi se plače povišale za 20 odstokov, še vedno pa bi bile za okoli 300 evrov nižje od tistih z visoko izobrazbo.

Diplomirane babice za dva razreda višje
In kaj sicer prinaša dogovor? Plače srednjih medicinskih sester v intenzivni negi bodo usklajene na podlagi nacionalnih poklicnih kvalifikacij, ki bodo veljavne v roku štirih mesecev. Tiste medicinske sestre, ki imajo srednješolsko izobrazbo, opravljajo pa dela, ki se približujejo tistim diplomiranih medicinskih sester, bodo začasno dobivale dodatno plačilo v obliki dodatka za povečan obseg dela, je pojasnil minister za javno upravo Gregor Virant.
Babice v porodnih sobah bodo izenačene z diplomiranimi babicami, vendar pa bodo njihove plače zaradi pomanjkljive izobrazbe nižje za dva plačna razreda. Tako medicinske sestre kot babice bodo višje plače prejele že pri oktobrskem izplačilu.

Načelni dogovor uspel v vzgojno-izobraževalnih zavodih
Kot je pojasnila generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar, so našli rešitev, ki je v okviru zakona, kar pomeni višje plačne razrede ob soglasju ministra za šolstvo in župana. 19. člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju namreč določa, da se delavcem, ki so v prejšnjem plačnem sistemu napredovali za več plačnih razredov, postopoma dvigujejo plače, a morajo s tem soglašati tudi župani.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj je dejal, da je prišlo do načelnega dogovora, da bodo poslovni sekretarji zdaj lahko prenašali plačne razrede, kar jim je bilo do zdaj onemogočeno. Odprto pa ostaja le še stališče občin. Sekretar Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Bojan Hribar pa je poudaril, da s tem sestankom razrešujejo zaplet pri uvrščanju poslovnih sekretarjev v plačne razrede.

Prve plače po novem sistemu dobili še zadnji javni uslužbenci
V javnem sektorju bo po novem plačnem sistemu dobil plače še preostali del javnih uslužbencev, v zasebnem sektorju pa se bodo najnižje plače povečale za 3,9 odstotka.

Virant: Težave niso velike in so obvladljive
Virant je sicer prejšnji teden dejal, da težave z uresničevanjem novega plačnega sistema v javnem sektorju "niso velike in so obvladljive". Minister je zagotovil, da bodo morebitne nepravilnosti in napake odpravili. Dodal je, da so glasni tisti, ki so nezadovoljni, na to pa naj bi vplivala tudi volilna kampanja.

Za korektno izpeljavo implementacije plačnega sistema v javnih zavodih so po njegovem prepričanju odgovorna vodstva zavodov, ki morajo zaposlenim pojasniti, kaj nova plača pomeni. Napovedal je, da bodo vsi direktorji javnih zavodov prejeli navodilo, da morajo zaposlene seznaniti s tehniko prehoda v nov plačni sistem in odgovoriti na vsa s tem povezana vprašanja.

Do leta 2010 do 15 odstotkov višje plače
Z novim plačnim sistemom naj bi se po njegovih besedah do marca 2010 javnim uslužbencem plače v povprečju dvignile za od 14 do 15 odstotkov, za kar bo država porabila od 440 do 450 milijonov evrov. Zaposlenim v javni upravi in strokovno-tehničnim delavcem se bodo plače dvignile za 13 odstotkov, v kulturi za 24 odstotkov, na RTVS za 22 odstotkov in v zdravstvu za od 27 do 28 odstotkov.

B. K./A. M.

Pogajanja z nedazovoljnimi v javnem sektorju