Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel se je znašel pod drobnogledom kriminalistov z NPU-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel se je znašel pod drobnogledom kriminalistov z NPU-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Potem ko je Računsko sodišče pretekli četrtek objavilo težko pričakovano revizijsko poročilo o nakupu zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19 in ugotovilo, da kljub upoštevanju izrednih razmer odgovorni niso bili učinkoviti, je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zdaj uvedel predkazenski postopek v povezavi z delom samega Računskega sodišča.

Po poročanju portala Necenzurirano je NPU preiskavo uvedel prav v povezavi z delom sodišča pri reviziji poslov z zaščitno medicinsko opremo, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Konkretnejših pojasnil "zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka" pa na policiji za portal niso dali. So pa razkrili, da so postopek uvedli na podlagi prejete prijave.

Čeprav uraden razlog za uvedbo preiskave ni znan, pa po neuradnih informacijah portala NPU preiskuje, ali je Računsko sodišče revizijo opravilo v skladu z letnim programom dela in notranjimi akti. Kot še navaja Necenzurirano, naj bi preiskovali tudi to, ali je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel s tem, ko je konec lanskega leta s položaja razrešil svojega namestnika Jorga Kristijana Petroviča, ki je bil zadolžen za revizijo, zlorabil položaj. Zanimajo jih tudi podatki o članih revizijske skupine, pripravi osnutka ter soglasja oziroma nesoglasja k osnutku poročila.

Pod zahtevo se ni podpisala direktorica NPU-ja Petra Grah Lazar, ampak je pooblastilo za to prenesla na svojega pomočnika Boruta Franca, ki je bil na položaj imenovan konec lanskega leta, še navaja portal Necenzurirano.

Za Radio Slovenija je Vesel dejal, da je iz vprašanj, ki so navedena v zahtevi, sklepati, da gre bolj za vprašanje, "ali je imelo Računsko sodišče podlago in zakaj je delalo revizijo nabav zaščitne opreme". "Lahko pa gre za kakšno drugo ozadje. Vem le, da je izjemno nenavadno," je dejal.