NSi bo v kratkem predstavila svoj program, ki bo velik del namenjal oživitvi gospodarstva. Foto: RTV SLO
NSi bo v kratkem predstavila svoj program, ki bo velik del namenjal oživitvi gospodarstva. Foto: RTV SLO
Ljudmila Novak
Novakova je prepričana, da bo k uspehu stranke na volitvah prispevala želja dela državljanov, "ki si želijo krščanskih vrednot v slovenski politiki." Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

Matos, sicer vodja gospodarskega kluba stranke in nekdanji dolgoletni direktor Mladinske knjige, je prepričan, da mora biti velik poudarek prihodnje vlade usmerjen v ustvarjanje "klime in možnosti" za razvoj gospodarstva. Cilji morajo biti v usmerjeni naložbe, ki bi posledično pripeljale do ustvarjanja novih delovnih mest, produktivnosti in velike dodane vrednosti. Poudaril je, da je dobro, če so ljudje, ki so inovativni in pošteno delajo, bogati.

Več pozornosti pa bi po njegovem mnenju morali nameniti naložbam v prometno in energetsko infrastrukturo. Ob tem je omenil posodobitve železnic, izgradnjo drugega tira, razširitev pristanišča v Kopru. Pri energetski infastrukturi pa dajejo poudarek na obnovljivih virih, pri čemer je Matos kritiziral odločitev za izgradnjo TEŠ-a 6, ki je po mnenju stranke naložba, od katere slovensko gospodarstvo ne bo imelo nobene koristi.

Izpostavil je še umik države iz gospodarstva, ki bi iz podjetij, kjer ima večinske deleže lahko z njihovo prodajo dobila okoli 8 milijard evrov.

"Pozitiven korak k rešitvi"
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je ocenila, da so predčasne volitve pozitiven korak k rešitvi "gospodarske in s tem povezanih vseh ostalih kriz". Meni, da so potrebne temeljite spremembe v delovanju politike in politikov, kar je po njenem mnenju mogoče doseči z večjim medsebojnim sodelovanjem in dogovarjanjem obeh političnih polov, vlade in opozicije ter preostalih socialnih partnerjev. Prepričana je, da bi NSi lahko pri tem igral pomembno vlogo in je lahko vezni člen. Ob tem je dodala: "... saj nimamo zamer iz zadnjega obdobja, nismo vpleteni v razne škandale in korupcijske afere, smo pa v preteklosti dokazali, da znamo delovati konstruktivno in pozitivno predvsem v korist državljanov in države."

"Samo verodostojna in homogena vlada lahko prepriča državljane, da so ukrepi pravi in zategovanje pasu enakomerno razporejeno," trdi Novakova, ki meni, da je številne rešitve te vlade niso bile uveljavljene. Aktualna vlada po njenem "ni bila kredibilna, homogena in je bila preveč vpletena v razne škandale in afere".

"Mandatar ne sme v ospredje postavljati zamer"
V stranki so mnenja, da naslednji mandatar v ospredje ne sme postavljati zamer iz preteklosti, ampak mora "imeti pred očmi jasen cilj: Slovenijo izpeljati iz resnih težav in jo spet usmeriti na pot uspešne države z rastočim gospodarstvom in z zaupanjem državljanov v pravično delovanje vseh državnih inštitucij."

"Državljani želijo, da se krščanske vrednote vrnejo v politiko"
Novakova je povedala, da je stranka na volitve dobro pripravljena, zato o uspehu ne dvomi. Prepričani so, da imajo alternativni program, v katerem obljubljajo samo, "kar je uresničljivo".

Velik poudarek dajejo gospodarstvu, v katerega želijo dejavno vključiti gospodarske in obrtne zbornice. Med najpomembnejše teme programa stranke so uvrstili še skrb za državljane na socialnem, zdravstvenem in izobraževalnem področju in pravno državo. Upanje na dober rezultat se po njenih besedah potrjuje tudi po vzdušju v državi. "... ker vidimo, da državljani želijo, da se krščanske vrednote vrnejo v DZ in slovensko politiko," pojasnjuje Novakova.

"Kandidati z izkušnjami in voljo"
Evidentirane naj bi imeli že skoraj vse kandidate. Kandidatne liste bodo sestavljene iz znanih političnih obrazov z večletnimi političnimi izkušnjami tako doma kot v EU-ju. Novakova je omenila Mojco Kucler Dolinar, Martina Mikoliča, Antona Kokalja. Lojze Peterle kandidature še ni potrdil. Na volitve pa se bodo podali tudi z mlajšimi obrazi.