Vlada je na seji obdelala paleto različnih tem. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je na seji obdelala paleto različnih tem. Foto: MMC RTV SLO
Vlada o pridelavi gensko spremenjenih rastlin

Ob tem je Borut Pahor opozoril, da nihče, "tudi sodniki, ki so dejansko subjekt ločene veje oblasti, ne morejo biti izvzeti iz družbeno sprejemljivega razmerja plač v tej državi".

Kot je znano, je bila v petek po desetih mesecih začasno prekinjena sodniška stavka. Odločitev o prekinitvi stavke je stavkovni odbor slovenskih sodnikov sprejel na usklajevanjih, ki se jih je udeležil tudi Pahor. Minister za pravosodje Aleš Zalar pa je napovedal, da se bodo verjetno dogovorili za nadaljevanje usklajevanj po prvomajskih praznikih.

Novela zakona o sodnem registru gre v DZ
Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o sodnem registru in ga posredovala v obravnavo državnemu zboru. Z novelo naj bi pregledneje in jasno določili omejitve javnosti podatkov o EMŠO družbenikov, zastopnikov ali nadzornikov subjekta vpisa in osebnih podatkov drugih oseb. Za predlog novele vlada predlaga skrajšan postopek.

Preberite tudi druge novice z vladne seje:
- Bo država tožila Kramarja?
- Vlada s posebno komisijo nad gripo

Urejanje pridelave gensko spremenjenih rastlin
Po nujnem postopku so poslali v parlament tudi predlog zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z drugimi kmetijskimi rastlinami. Po besedah kmetijskega ministra Milana Pogačnika so ga sprejeli predvsem zato, "ker Slovenija kot članica Evropske unije na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja gensko spremenjenih rastlin in tudi ker ne more izključiti nobenega tipa kmetovanja ali pridelovanja gensko spremenjenih rastlin tistih sort, ki so vpisane v skupni katalog sort poljščin in katalog zelenjadnic".

Minister sicer poudarja, da vlada s tem zakonom ne dovoljuje gojenja gensko spremenjenih rastlin, ampak tako pridelavo ureja.

A. S.

Vlada o pridelavi gensko spremenjenih rastlin