Poslanci so redno aprilsko zasedanje DZ začeli s poslanskimi vprašanji ministrom. Foto: RTV SLO
Poslanci so redno aprilsko zasedanje DZ začeli s poslanskimi vprašanji ministrom. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Na ministra za zdravje je bilo naslovljenih veliko poslanskih vprašanj. Foto: RTV SLO

Bručan je v odgovoru na poslansko vprašanje povedal, da bi državni zbor predlog lahko obravnaval že na majskem zasedanju. Predlog zakona naj bi transparentno določal pravice ustanovitelja in upravičencev v primeru preoblikovanja in določil pravila postopka sklica skupščine, ki bi lahko sprejela sklepe o preoblikovanju.

Ljuba Germiča iz LDS-a so zanimali zapleti z operacijskimi mizami. Menil je, da gre za mize nižjega kakovostnega razreda, ki so se doslej kvarile zelo pogosto. Bručan je odgovoril, da so bile mize dobavljene v skladu z določili zakona o javnih naročilih in podzakonskih aktov. Opozoril je, da so napake ugotovili le v bolnišnici Novo mesto, zamenjava pa ne bo bremenila državne blagajne. V zvezi z nabavo dekontaminacijske komore na Onkološkem inštitutu pa je Bručan dejal, da je izdelavo komore naročil že njegov prehodnik. Poslanec z odgovorom ni bil zadovoljen, zato je od DZ zahteval naj o tem opravi razpravo. Državni zbor bo o predlogu odločal v sredo.

Milan M. Cvikl iz SD-ja je želel pojasnilo o domnevno neupravičeni porabi denarja za svetovanje ob gradnji nove Pediatrične klinike. Bručan je dejal, da je ministrstvo le oddalo posel na javnem razpisu, pogodbe s podizvajalci, pa je sklepal ta, ki je bil izbran. Cvikl z odgovorom ni bil zadovoljen in je predlagal, da o tem razpravlja DZ. Tudi o tem predlogu bo DZ odločal v sredo.

Najprej poslanska vprašanja, premier bo odgovarjal v sredo
Darja Lavtižer Bebler je pravosodnega ministra Šturma vprašala, ali bo v novem predlogu novele zakona o imenovanju sodnikov mednarodnih sodišč odstopil od koncepta, ki ga je uveljavljal v zadnjem času in ki krepi izvršno oblast. Šturm je dejal, da predlog ni bil predložen nobenemu vladnemu odboru in da umik novele v tej fazi ni redka zadeva.

Poslanci finančnemu ministru niso zastavljali vprašanj, ker se seje ni udeležil. Nekaj zaostalih vprašanj o financah je ostalo še od marca. Sicer so poslanci ministrom največ vprašanj zastavili o zdravstvu, šolstvu in okolju. Tema vprašanj so bile operacijske mize, Vzajemna, svetlobno onesnaženje, delo svetovalnih centrov za mladostnike in njihove starše in vpis v šolske ustanove.