Na slovesnosti pri Ruski kapelici pričakujejo 2500 obiskovalcev, Foto: BoBo
Na slovesnosti pri Ruski kapelici pričakujejo 2500 obiskovalcev, Foto: BoBo

Ruski veleposlanik Doku Zavgajev je pojasnil, da bo ruski predsednik Vladimir Putin v Slovenijo po dosedanjih načrtih prispel v soboto ob 13. uri, po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah ter delovni večerji z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju pa se bo zvečer vrnil v Moskvo. Dokončen program obiska, ki je pietetne narave, morata strani sicer še uskladiti. Putin bo v soboto tudi odkril spomenik na ljubljanskih Žalah, ki bodo kljub visokemu obisku odprte za obiskovalce.

Po besedah predsednika društva Slovenija-Rusija Saše Geržine bodo ob Ruski kapelici veljali najstrožji varnostni ukrepi. Obiskovalci bodo tako lahko pod Vršič v soboto prišli le z akreditacijo, vabilom in osebnim dokumentom, v Kranjski Gori pa bodo morali opraviti varnostni pregled, podoben tistemu na letališčih. Zaradi varovanja visokega ruskega gosta bo na Gorenjskem in v Ljubljani v soboto veljal spremenjen prometni režim.

Najvišji obisk od odprtja ceste čez Vršič
Kranjskogorski župan Janez Hrovat pa je dejal, da gre za "najvišji obisk vseh časov od odprtja ceste čez Vršič, ob katerem je bil navzoč prestolonaslednik".

Po slovesnosti pod Vršičem bo Putin na osrednjem ljubljanskem pokopališču odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji v prvi in drugi svetovni vojni. Veleposlanik Zavgajev je pojasnil, da je bilo po nedokončnih podatkih na slovenskem ozemlju 40.000 vojnih ujetnikov, ki so gradili veliko objektov, večinoma vojaških. Usoda številnih ni znana. Med drugo svetovno vojno pa so se ruski vojaki s partizani bojevali proti okupatorju.

Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov za osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni. Na stebre, vrh katerih je po en žerjav, so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih vojakov. Kljub najvišjemu ruskemu obisku Žale po besedah veleposlanika Zavgajeva v soboto ne bodo zaprte za obiskovalce. Slovesnost, ki bo predvidoma v poznih popoldanskih urah, naj bi sicer trajala okoli pol ure.

Ker je letošnji Putinov obisk, njegov tretji v Sloveniji doslej, predvsem pietetno usmerjen, srečanje z gospodarstveniki, ki je sicer običajno ob robu slovesnosti pri kapelici, za zdaj ni predvideno. Ob Putinovem obisku so predvideni tudi protesti, vendar jih ob Ruski kapelici zaradi poostrenih varnostnih ukrepov ne pričakujejo.