Člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije napovedujejo splošno delavsko stavko, ki naj bi zajela 200.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije napovedujejo splošno delavsko stavko, ki naj bi zajela 200.000 delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Plače v Sloveniji uničuje bermudski trikotnik: inflacija, dobički in previsoka javna poraba.

Dušan Semolič

Prave stavke ne pričakujem.

Samo Hribar Milič
Stavka bo 12. marca

Sindikalne zahteve ostajajo znane, je dejal Dušan Semolič. Med njimi je sprejetje kolektivne pogodbe o uskladitvi plač zaradi visoke inflacije, dvig minimalne plače za 50 evrov bruto, podpis kolektivne pogodbe o uskladitvi plač z inflacijo v letu 2008/09, avgustovska uskladitev plač glede na inflacijo v letu 2008 in rast plač v skladu z 20-odstotno stopnjo ugotovljene produktivnosti. Stavka naj bi trajala od 6. do 22. ure.

Sindikati predlagajo, da se plače od 1. do 5. tarifnega razreda povečajo za 10, od 6. do 9. pa za 5,6 odstotkov. Dopuščajo sicer možnost dogovora s sindikati dejavnosti, za katere je ugodnejša zahteva po enakem zvišanju v prvih devetih tarifnih razredih, in sicer za 6,4 odstotka, kolikor je januarja znašala letna inflacija.

"Poznamo pot do evropskih plač"
Sindikat posebej poudarja pomen rasti plač v skladu s stopnjo produktivnosti v panogi. Po besedah predsednika ZSSS-ja gre za zelo pomembno sistemsko vprašanje, saj naj bi po tej poti tudi delavci v Sloveniji prišli do evropskih plač.

"Zdaj je pravi trenutek za premike v delavskih plačah," je dejal Semolič, saj dvig upravičujejo visoka gospodarska rast, visoki dobički, visoka produktivnosti in intenzivnost dela delavcev.

Semolič: Plače niso izvor inflacije
Semolič je ponovno zatrdil, da "delavske plače niso izvor inflacije", in pozval lastnike kapitala, naj paziljivo izbirajo vodilne menedžerje podjetij. Plače uničuje t. i. bermudski trikotnik, ki ga tvorijo inflacija, dobički in previsoka javna poraba, do 12. marca pa so sindikati pripravljeni na dialog v zvezi s stavkovnimi zahtevami, je dejal Semolič.

Za delodajalce so zahteve sindikatov nerealne
Gospodarska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije sta stavkovne zahteve zavrnili in označili za nerealne, zato se o njih ne nameravata pogajati. Direktor GZS-ja Samo Hribar Milić je dejal, da polovica slovenskih panog ne ustvarja takšne akumulacije, da bi si to lahko privoščile.

Generalni sekretar ZDS-ja Jože Smole je dejal, da so bila poganja o uskladitvi plač z inflacijo zaključena z dogovorom 25. januarja, ki ima vse elemente pravnega akta, zato si bodo "z vsemi pravnimi sredstvi" prizadevali, da bo do sklenitve dogovora prišlo. Pripravljeni pa so se pogajati o dvigu minimalne plače in načinu usklajevanja plač za leto 2008/09.

Stavko napovedal tudi KNSS Neodvisnost
Stavki, ki jo je napovedal ZSSS, se bo pridružil tudi sindikat Neodvisnost, so sporočili iz sindikalne centrale. Njihove zahteve so enake zahtevam ZSSS-ja .

Ostale sindikalne centrale stavke ne napovedujejo, jo pa bodo solidarnostno podprle. Dušan Rebolj iz Pergama je dejal, da so v večini pogodb dvige plač že uresničili, svojih zahtev pa ne nameravajo javno "licitirati". Solidarnostno bodo stavko podprli tudi v KS 90, Solidarnosti in Alternativi.

A.K.K.

Plače v Sloveniji uničuje bermudski trikotnik: inflacija, dobički in previsoka javna poraba.

Dušan Semolič

Prave stavke ne pričakujem.

Samo Hribar Milič
Stavka bo 12. marca