Največ zanimanja je za študij na ljubljanski univerzi. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Največ zanimanja je za študij na ljubljanski univerzi. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

V prvem vpisnem roku je bilo razpisanih nekaj več kot 18.000 vpisnih mest, zapolnjenih pa 15.000. Trend vpisa je že nekaj let podoben, tako glede števila prostih mest kot tudi študijskih smeri, pravi v. d. generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo Urban Kodrič: "Še vedno so polno zasedeni programi medicine, programi prava, nekateri pedagoški programi. Vsa mesta ima zasedena Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani, fakulteta za dizajn ima recimo na voljo samo še eno prosto mesto, fakulteta za zdravstvene vede v Celju na študijskem programu zdravstvena nega nima več prostih mest, trend je že nekaj let enak."

Zapolnjena je tudi večina mest na AGRFT-ju, Akademiji za glasbo in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, čezmerno so zasedene nekatere naravoslovne smeri, denimo biotehnologija, mikrobiologija in krajinska arhitektura. Najbolj zasedena je sicer Univerza v Ljubljani, kjer je prostih mest še približno tretjina, sledi Univerza v Mariboru.

"47 odstotkov imajo na voljo še na Univerzi v Novem mestu, na univerzi na Primorskem okoli 52 in pa povprečno 65 odstotkov v primeru samostojnih visokošolskih zavodov, zavodov s koncesijami in pa Nova univerza, ki ima na razpolago še okoli 78 odstotkov kapacitet," je še pojasnil Kodrič.

Kandidati lahko do torka z elektronsko vlogo oddajo prijavo na vpis, in sicer na spletnem portalu eVŠ.