Na odboru za finance so potrdili zvišanje trošarin na cigarete. Foto: RTV SLO
Na odboru za finance so potrdili zvišanje trošarin na cigarete. Foto: RTV SLO
Osnovna šola
Koalicijski poslanci niso želeli iz sodelovanja v družbenih dejavnostih izključiti potencialnih zasebnih vlagateljev, tudi takšnih s pridobitno dejavnostjo. Foto: RTV SLO

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Žiga Lavrič je pojasnil, da novela zakona znižuje administrativne obremenitve udeležencev na trgu z električno energijo. Trošarina se s spremembami zakona ne zvišuje, kar pa ne velja za cigarete. Slovenija se v tem primeru približuje višini trošarine, določene v EU-ju.

Dodatna obremenitev za dobrega tisočaka
Milan Cvikl (LDS) je opozoril, da bo za elektriko vsako gospodinjstvo plačalo po 5 evrov na leto več in da bodo kadilci v državno blagajno prispevali dodatno milijardo tolarjev. Predstavnike vlade je tako povprašal, kdaj bodo pripravili zakonodajo za racionalizacijo javnih izdatkov, namesto da zvišujejo trošarine.

Javno-zasebno partnerstvo brez blagoslova pravnikov
V nadaljevanju seje so se poslanci lotili zakona o javno-zasebnem partnerstvu, ki odpira obravnavo prvega iz paketa zakonov, ki na novo urejajo področje javnega naročanja. Omenjeni zakon je že prestal splošno razpravo v DZ-ju.

Vključena dopolnila koalicijskih strank so večinoma sledila napotilom zakonodajno-pravne službe, a ne v celoti. Tako naj v zakonu ne bi bilo dovolj natančno opredeljeno, kdo je javni partner, pojma države in lokalne skupnosti pa naj bi bila zastavljena preširoko. Predlog opozicijskega SD-ja, da bi izbiro zasebnega partnerja v družbenih dejavnostih omejili na pravne in fizične osebe, ki opravljajo nepridobitno dejavnost, je bil zavrnjen.

Pred poslanci je še dolg dan
Seje odbora še ni konec. Na dnevnem redu ostajajo zakon o javnem naročanju, zakon o javnem naročanju na vodnem, energetskem in prevozniškem področju ter na področju poštnih storitev, poleg tega pa še zakon o bančništvu.