Številni predlogi za občine po mnenju vlade ne izpolnjujejo pogojev. Foto: RTV SLO
Številni predlogi za občine po mnenju vlade ne izpolnjujejo pogojev. Foto: RTV SLO
Pavle Rupar iz SDS-ja
Predsednikov predlog je naletel na nasprotovanja članov odbora. Foto: RTV SLO

V državni zbor je namreč prispelo več dopolnil oz. novih predlogov za ustanovitev novih občin, ki jih vlada še ni utegnila obravnavati in se do njih opredeliti.

Predsednik odbora Pavle Rupar (SDS) je predlagal, da bi se člani odbora opredelili le do predlogov, ki jih je vlada že obravnavala, o drugih pa bi razpravljali v sredo.

Med člani je predlog povzročil protest, zato se je odbor odločil obravnavo v celoti prestaviti za en dan. Vlada sicer meni, da pogoje za nadaljevanje postopka izpolnjuje 12 občin, soglasja pa ni dobil nobeden od desetih predlogov za nove mestne občine.

Odbor bo na podlagi mnenj in predlogov vlade oblikoval poročilo in ga poslal državnemu zboru skupaj s predlogom odloka, s katerim bo ta lahko razpisal referendum, ki je potreben za ustanovitev nove občine. Odbor bo v poslanske klopi poslal tudi predlog sklepa, s katerimi bodo poslanci ugotovili, da posamezni predlogi ne izpolnjujejo pogojev.

DZ večkrat kršil zakon
Letos sprejeta dopolnila zakonodaje predvidevajo, da se lahko izjemoma ustanovijo občine tudi z 2.000 prebivalci, medtem ko je običajno za to potrebno 5.000 prebivalcev. DZ je sicer že večkrat spregledal omenjeno določilo in ustanovil občine, ki niso imele niti 1.000 prebivalcev. Od skupno 193 občin jih ima manj kot 2.500 prebivalcev 35, od 2.500 do 5.000 pa 57.

Tudi o lokalnih volitvah
Odbor je razpravljal tudi o noveli zakona o lokalnih volitvah, s katero bi se število zahtevanih podpisov volivcev pri vlaganju kandidatur in list kandidatov za člane občinskih svetov in županskih kandidatov dvignilo na tri odstotke volivcev v volilni enoti.