Med vidnejšimi člani odbora je tudi zgodovinar Jože Pirjevec. Foto: BoBo
Med vidnejšimi člani odbora je tudi zgodovinar Jože Pirjevec. Foto: BoBo

ne nezaupnice ne prispeva k zmanjševanju nezaupanja v slovensko politiko.

V odboru menijo, da je zdajšnja vlada politično in programsko homogena, kar, pravijo, dosega z "domala totalitarnim načinom vladanja in pri tem izvaja program, ki mu nasprotuje velika večina državljanov pravne in ekonomske stroke ter drugih strok". V odboru zato obžalujejo, da Pahor tega ne uvidi.

"Nič ne more bolj omajati zaupanja ljudi v politiko kot predsednik vlade, ki je argumentirano obtožen korupcije. Tak predsednik bi moral odstopiti sam, ker pa tega ni storil, je edina pot do njegove odstavitve konstruktivna nezaupnica celotni vladi. Obžalujemo, da predsednik države očitno sodi, da predsedniku vlade ne bi bilo treba odstopiti," so zapisali v odboru.

Odbor, ki ima trenutno 521 članov, je prepričan, da obstoječa politična elita ne bo sestavila vlade, ki bi ji državljani lahko zaupali, a se bo z njo vsaj odprla možnost za predčasne volitve. Te v odboru pričakujejo čim prej.

V odboru so prav tako poudarili, da Pahor kot predsednik države doslej ni jasno obsodil nekaterih ravnanj aktualnega predsednika vlade. Pri tem izpostavljajo žuganje z vojsko, katere vrhovni poveljnik je prav predsednik države, diskreditiranje protikorupcijske komisije, nepotizem in nezaslišano politično kadrovanje.

Pahorjev poziv, naj poslanci in poslanke dobro premislijo, ali hočejo imeti novo vlado, je mogoče razumeti kot pritisk na državni zbor, naj ne izglasuje nezaupnice zdajšnji vladi, so zapisali v odboru. Člani odbora pričakujejo, da bo Pahor ustrezno korigiral razumevanje svoje odgovornosti do državljank in državljanov.

Pahor je v sobotnem odzivu na vložen predlog konstruktivne nezaupnice poslance in poslanke pozval, da si med drugim zastavijo ključno vprašanje, ali bodo izvolili vlado, ki nastaja zato, ker je dovolj politično in programsko homogena in bo lahko s svojimi ukrepi pomagala Sloveniji iz krize, kar bi bila za Pahorja dobra odločitev, ali pa bodo podprli vlado, ki nastaja zgolj kot nasprotovanje prejšnji.