Zadnji vojaki JLA zapuščajo Slovenijo, spremljajo jih oboroženi slovenski vojaki. Foto: BoBo
Zadnji vojaki JLA zapuščajo Slovenijo, spremljajo jih oboroženi slovenski vojaki. Foto: BoBo
26 let od odhoda zadnjega vojaka JLA

Po koncu osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991 so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Končala so se s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se - skupaj z vozili, opremo in orožjem - vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Dokončno so se vkrcali ob 23.45. S kopnega so jih spremljali slovenski vojaki in policisti v popolni bojni pripravljenosti.

Proslava v Pivki
V Pivki je drevi potekala osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti. Predsednik DZ-ja Milan Brglez je v govoru poudaril, da se danes zdi, da se v EU-ju in širše v svetu ljudem jemlje pravico do sanj, sanj, ki se morda tudi nam danes zdijo v določenih segmentih skorajda samoumevne. EU ne sme postati skupnost prvorazrednih in drugorazrednih držav, je dejal. "Tu se moramo državljanke in državljani Republike Slovenije, ki smo si svojo državo izborili, postaviti na takšno stališče, kot smo ga imeli takrat, ko smo se sami osamosvajali. Evropska unija mora biti prostor, kjer bodo vse države obravnavane enako in kjer bodo njihova prizadevanja obravnavana v okviru enakega spoštovanja vseh pravnih norm," je dejal Brglez.

Predsedniška palača odprta za obiskovalce
Predsednik republike Borut Pahor je za obiskovalce odprl vrata predsedniške palače za dan odprtih vrat. Takšni in drugi prazniki nas po besedah predsednika spominjajo, da slovenski narod ni neki narod, ki bi bil predmet prepiha zgodovine, ampak je narod, ki ima za seboj poltisočletno zgodovino. "Je narod, ki se je moral za to, kar ima danes, vselej boriti in si izboriti in mu ni bilo nič poklonjeno. Pri tem je velike stvari zares naredil takrat, ko je bil enoten," je dodal.

Cerar sprejel veterane
Že v torek je predsednik vlade Miro Cerar sprejel predstavnike zveze veteranov in združenja Sever ter poudaril, da smo si samostojnost kljub demokratični odločitvi naroda morali priboriti. "Državni prazniki, kot je tudi jutrišnji, so priložnost, da počastimo svojo državo in se spomnimo vseh, ki so zanjo dali življenje in se zanjo na različne načine borili. Hkrati nam morajo biti tudi dodatna spodbuda, da delamo naprej za perspektivno, uspešno in varno Slovenijo ter družbo blaginje s priložnostmi za vse," jim je dejal.

26 let od odhoda zadnjega vojaka JLA