Foto:
Foto:
Bodo zaradi novega odkritja širjenje aidsa in okuženost z virusom HIV lahko preprečili?

Kot je pokazala raziskava britanskih znanstvenikov iz Oxforda, njihovih ameriških kolegov iz Harvarda in še nekaterih južnoafriških znanstvenikov iz univerze Kwazulu Natal, naj bi s pomočjo odkritja tega gena lahko ugotovili, zakaj nekateri okuženi z virusom tako hitro zbolijo za aidsom, nekateri pa lahko normalno živijo še leta, potem ko so se okužili.

Znanstveniki tudi upajo, da bo raziskava pripomogla k hitrejšemu odkritju zdravila proti aidsu.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da obstaja svojevrstna "tekma" med virusom HIV, ki mutira izredno hitro, in imunskim sistemom organizma, ki se razvija veliko hitreje kot običajno, da bi se lahko uspešnejše bojeval z infekcijo. Čeprav taki procesi vzajemne prilagoditve ponavadi trajajo več tisoč let, je v primeru virusa HIV ta postopek zelo hiter.

Spremembe v telesu, ki je okuženo s HIV-om, so najprej vidne v molekulah HLA-B, ki imunski sistem opozarjajo na okužbo ter tako privedejo do njihovega uničenja. Dokazali so, da je prisotnost genov, ki nadzorujejo proizvodnjo teh molekul, neposredno povezana s počasnejšim razvojem okužbe.

Ta gen je povečal možnosti za preživetje pri HIV-pozitivnih ženskah in verjetnost, da bodo okužile plod, je veliko manjša.