V Ambrus so se vrnili 13. septembra. Foto: Reuters
V Ambrus so se vrnili 13. septembra. Foto: Reuters
Strojanovi spet v Ambrusu

Njihov odvetnik Aleksander Čeferin je za MMC povedal, da so se na odločbo že pritožili in zdaj čakajo na odločitev pristojnih organov. Dodal je, da je inšpektor odločbo, izdano na podlagi prepovedi kampiranja v občini Ivančna Gorica, vročil na nekoliko čuden način, saj jo je pribil na drevo.

Kljub temu, da je občina Ivančna Gorica zaradi kampiranja na varstvenem območju vodnega zajetja Globočec Strojanove pozvala naj zemljišče zapustijo, Čeferin zagotavlja, da pravne podlage za odstranitev Strojanovih z njihove zemlje ni.

Znova upor domačinov?
Župan Ivančne Gorice Jernej Lampret je za MMC pojasnil, da Strojanovi s svojim kampiranjem kršijo zakon in je občina zato upravičeno poslala inšpekcijo. Opozoril je še, da bo v primeru, da družina v Ambrusu ostane, verjetno prišlo do ponovnega nasprotovanja domačinov.

Družino so k vrnitvi v Roje pozvali tudi v zvezi Romov Slovenije in iz Urada vlade republike Slovenije za narodnosti. Čeferin je tudi sam izrazil presenečenje nad nenadno selitvijo dela družine in se bo o nadaljnjih korakih z družino posvetoval v ponedeljek.

Mirko Strojan ostaja na Rojah
Kot je znano, se je Jelka Strojan skupaj z 12 člani družine 13. septembra vrnila na svojo zemljo v Ambrusu. Ob tem je dejala, da državi ne zaupa več, zato se v Ljubljano ne bo vrnila. Mirko Strojan pa do konca meseca, ko naj bi jim država priskrbela nadomestno lokacijo, ostaja na Rojah.

Strojanovi spet v Ambrusu