Predsednik je ob vrnitvi vojakov s Kosova opozoril na nekaj ključnih problemov obrambne politike. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je ob vrnitvi vojakov s Kosova opozoril na nekaj ključnih problemov obrambne politike. Foto: MMC RTV SLO

380 vojakov je v teh dneh končalo šestmesečno misijo v okviru sil Kforja, ki skrbi za mir in varnost na Kosovu. Türk je vojakom izrekel pohvalo za dobro opravljeno delo, obrambno ministrico Ljubico Jelušič pa je pozval k bolj premišljeni vlogi naše države v mirovnih operacijah.

Predsednik pričakuje tudi, da bo obljubljena strategija sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah končno zagledala luč sveta in ponudila rešitve.

"Ne gre za odločitev sodelovati ali ne sodelovati. Gre za odločitve, kje, v kakšnem obsegu, s kakšnimi silami in sredstvi bi najbolje uresničevali slovenske nacionalne interese in najučinkoviteje prispevali k mednarodnim mirovnim prizadevanjem," je poudaril vrhovni poveljnik obrambnih sil v Sloveniji.

"Z manj sredstvi narediti enako ali več"
Glede zmanjšanja finančnih sredstev obrambnemu ministrstvu ob drugem letošnjem rebalansu državnega proračuna pa je Türk dejal, da smo trenutno v razmerah, ko je treba z manj dodeljenimi sredstvi narediti enako ali več kot doslej. Seveda pa po njegovih besedah ne sme biti ogrožena obrambna sposobnost države.

Meni, da je nujna racionalizacija na področju obrambne administracije, nujna sta specializacija in koncentriranje sil v operacijah kriznega odzivanja, po njegovih besedah bi morali ponovno preučiti projekte opremljanja in modernizacije ter njihovo časovno umestitev v srednjeročne in dolgoročne programe.

"Pričakujemo dejavnejšo vlogo nevladnih organizacij, gospodarskih subjektov, drugih nevladnih akterjev in drugih v izvajanju mednarodnih operacij in misij," je še dejal.

"Odpraviti pomanjkljivosti pri javnem naročanju"
Še posebej pa je opozoril na nujnost odprave vseh pomanjkljivosti v procesu javnega naročanja, saj meni, da je bilo preveč primerov negospodarnega ravnanja ugotovljenih ravno na področju opremljanja z vojaško opremo, kar po njegovem mnenju meče slabo luč na celotne obrambne sile.