Minister napoveduje odpravo zaostankov do leta 2010. Foto: RTV SLO
Minister napoveduje odpravo zaostankov do leta 2010. Foto: RTV SLO
Vrhovno sodišče RS-a
Na ministrstvu razmišljajo o novi sodni stavbi v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Zaradi nedavne odločitve Evropskega sodišča v primeru Lukenda, v kateri ugotavlja, da Slovenija nima učinkovitega pravnega sredstva, se bo po besedah ministra v pravosodju vse spremenilo.

Tako si zdaj ne bodo več prizadevali za skrajšanje sodnih zaostankov, ampak za njihovo popolno odpravo.

V prihodnjih mesecih naj bi sodišča pripravila načrte, kako doseči zastavljeni cilj. Do takrat pa bo potreben izjemen napor vseh vpletenih v reševanje zaostankov. V naslednjem letu ministrstvo za pravosodje napoveduje dodatno stimulativno nagrajevanje sodnikov in sodnega osebja. Sredstva za ta namen bodo poiskali v okviru obstoječih postavk, saj ostajajo neizkoriščena predvsem zato, ker delo opravlja manj sodnikov, kot je predvidenih mest.

Ministrstvo se namerava ob reševanja sodnih zaostankov dotakniti tudi težave prostorske stiske sodišč, v ta okvir pa sodi tudi nova sodna stavba v Ljubljani.

Okrajno sodišče v Ljubljani
Minister je obiskal ljubljansko okrajno sodišče, kjer je odstotek sodnih zaostankov primerljiv z drugimi sodišči, so pa v zadnjem letu opazili pozitiven trend v reševanju tega problema. Predsednica sodišča Vesna Pavlič Pivk je povedala, da so v prvih devetih mesecih leta 2005 število nerešenih zadev zmanjšali za 11 odstotkov.

Ali proračun omogoča odpravo?
Odbor državnega zbora za notranjo politiko je med drugim na seji podprl predlog proračuna pravosodnega ministrstva za prihodnji dve leti. Največ pripomb na sprejeti predlog sta imela vrhovno sodišče in sodni svet, ki sta opozorila, da so predvidena sredstva premajhna in ne omogočajo odprave sodnih zaostankov v prihodnjih dveh letih.