Foto:
Foto:

Pravni zastopnik predsednika vlade Franci Matoz je sodišču predlagal, da odpravi poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, ki premierju Janezu Janši očita kršitev protikorupcijske zakonodaje. Matoz je obenem predlagal tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče komisiji naložilo, da poročilo odstrani s spletne strani in prepove njegovo uporabo.

Matoz je zahtevo utemeljeval s "težko popravljivo škodo", ki Janši nastaja zaradi poročila, med drugim je poročilo sprožilo, navaja Matoz, odhod strank iz vladne koalicije, utegne pa povzročiti tudi morebitne predčasne volitve. Nastajajoča težko poporavljiva škoda pa po mnenju Matoza že sama pomeni kršitev človekovih pravic in svoboščin.

Komisija za preprečevanje korupcije je na predlog za izdajo začasne odredbe odgovorila, da jo je treba zavrniti, saj tožnik ni "izkazal težko popravljive škode". Navedene posledice po mnenju komisije ne predstavljajo posega v človekove pravice, prav tako pa tožnik ni izkazal, da bi začasna odredba spremenila dejansko stanje.

Sodišče je ugotovilo, da je za odločanje o tožbi pristojno, a je zavrnilo zahtevo za izdajo začasne odredbe. Po mnenju sodišča namreč ne obstajajo razlogi, s katerimi je tožnik utemeljeval težko popravljivo škodo, saj je Janša zavezanec za prijavo svojega premoženskega stanja, komisija pa je po zakonu dolžna objavljati podatke o premoženju zavezancev na svoji spletni strani. Po mnenju sodišča bi bila začasna odredba zato celo v nasprotju z javnim interesom.

Matoz je že napovedal, da se bo zoper odločitev sodišča pritožil na vrhovno sodišče. Sodišče pa še ni odločilo o podobni tožbi, ki jo je vložil ljubljanski župan Zoran Janković.