Soglasje k odvetniškim tarifam, ki jih bo določila odveniška zbornica, bo moral dati še pravosodni minister. Foto: MMC RTV SLO
Soglasje k odvetniškim tarifam, ki jih bo določila odveniška zbornica, bo moral dati še pravosodni minister. Foto: MMC RTV SLO
Miha Kozinc
V odvetniški zbornici so zadovoljni, da novela zakona ponovno uvaja obvezno zavarovanje za poklicno odgovornost odvetnikov, saj nekateri do zdaj tega niso imeli urejenega. Foto: MMC RTV SLO
Bo vlada falcon prodala ali ga dala v zakup?
Lahovnik najbolj učinkovito rešitev za falcon vidi, da bi ga dali v zakup ali najem prek ustreznega razpisa, na katerega bi se lahko prijavil tudi nacionalni letalski prevoznik, ki bi nato letalo uporabljal in tržil. Foto: RTV Slovenija
Banedettijevi so podaljšali mandat šefinje vladnega protokola. Foto: RTV SLO

Vlada je v državni zbor poslala novelo zakona o odvetništvu s predlogom, da ga sprejme po nujnem postopku. Glede falcona pa še ni našla ustrezne rešitve.

Predlog ne spreminja odvetniških tarif, a se odvetniški zbornici kot stanovski organizaciji vrača prostojnost soodločanja o tarifah. Za uveljavitev tarif bo potrebno še soglasje ministra za pravosodje.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je pojasnil, da je bilo na tem področju nemalo težav, saj je po eni strani prišlo do pravne praznine, kar pomeni, da nekateri odvetniki nimajo zavarovane poklicne odgovornosti. Poleg tega so odvetniki protestno izstopali s seznamov zagovornikov po uradni dolžnosti in seznamov tistih, ki zagotavljajo brezplačno pravno pomoč.

S predlogom zakona bodo tako v prihodnje preprečene podobne situacije, odvetniki pa bodo dolžni opravljati storitve, če bo pristojni predsednik sodišča ocenil, da na takšnem seznamu ni dovolj odvetnikov, ki so prostovoljno pripravljeni delovati v tej vlogi.

Odvetniki novelo zakona pozdravljajo, je dejal predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc. Dejal je, da novela vrača zbornici tiste osnovne pristojnosti, ki jih odloča ustava, to sta neodvisnost in samostojnost. Novela po njegovem mnenju bolj primerno ureja disciplinsko odgovornost odvetnikov, ter prinaša tudi novosti, kot je fiduaciarni račun za odvetnike. Kozinc je ob tem še dejal, da upa, da se ne bo zalomilo pri sprejemanju novele v DZ-ju in bo sprejeta takšna, kot jo je predlagala vlada.

Vlada sprejela predlog resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini
Vlada je sprejela predlog resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini 2009-2014. Resolucuja je po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve urejena na podlagi zakona o preprečevanju nasilja v družini, njen namen pa je, da bi bili s koordiniranim delovanjem ministrstev za delo, finance, javno upravo, kulturo, zdravje, šolstvo, okolje in pravosodje uspešnejši pri prepoznavanju tega pojava in pri preprečevanju nasilja v družini.

Vlada je potrdila tudi predlog zakona o vdovskih pokojninah, ki po besedah ministra Ivana Svetlika odpravlja, ki odpravlja diskriminacijo vdov po umrlih vojaških osebah. Omenjene vdove namreč niso bile v enakem položaju kot druge vdove, ko gre za odločanje o tem, katera pokojnina je zanje ugodnejša, je dejal Svetlik.

O falconu nič novega
Še vedno pa niso našli rešitve glede vladnega letala falcon. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je o nadaljnji uporabi letala navedel več možnosti. Kot najbolj učinkovito pa vidi rešitev, da bi ga dali v zakup ali najem prek ustreznega razpisa, na katerega bi se lahko prijavil tudi nacionalni letalski prevoznik, ki bi nato letalo uporabljal in tržil.

Ob tem pa opozarja, da so razmere na trgih trenutno take, da velikega interesa za zakup ali prodajo letala ni. Premier Borut Pahor pa je dejal, da je bila odločitev za predrago in za slovenske razmere prerazkošno letalo "tipičen primer nasedle investicije".

Benedettijeva še pet let
Od vidnejših kadrovskih odločitev na vladni seji pa je ponovno imenovanje Ksenije Benedetti na položaju vodje vladnega protokola za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Prav tako so imenovali kadrovsko-akreditacijski svet na področju šolstva in športa, na položaj generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu pa so za pet let imenovali Aljaža Gosnarja, ki je od letošnjega januarja delo opravljal kot vršilec dolžnosti.

Marko Štrovs pa je zamenjal Vladimirja Dejana v Stalni komisiji za uresničevanje Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Italijanske Republike o urejanju vojnih grobišč.

A. M./B. K.