Foto:
Foto:
Primer napisa v slovenskem jeziku na avstrijskem Koroškem. Vandali so ga že večkrat poškodovali.
Sporna dvojezična tabla

Odzvalo se je tudi že slovensko zunanje ministrstvo, ki je poudarilo, da pogodba (ADP), ki med drugim določa zaščito slovenske manjšine in avstrijsko-slovensko državno mejo, Avstrijo mednarodnopravno zavezuje.

Ministrstvo poudarja, da je Avstrija Sloveniji priznala nasledstvo v številnih dvostranskih pogodbah, sklenjenih s SFRJ-jem. Poleg tega veljajo v Sloveniji mednarodne pogodbe, ki jih je sklenila nekdanja Jugoslavija in se nanašajo na Slovenijo. Torej tudi ADP. Takšnih radiciranih pogodb ni mogoče razveljaviti s sklicevanjem na spremenjene okoliščine. Ministrstvo je ponovilo znano načelo pacta sunt servanda - da je pogodbe treba spoštovati.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je v pogovoru za TV Slovenija že napovedal, da bo marca, ko bo Khol obiskal Slovenijo, priložnost, da svoja stališča nekoliko podrobneje pojasni.

Khol: Slovenija ni partnerica ADP-ja
Po besedah vodje avstrijskega parlamenta Andreasa Khola, ki je spregovoril za časnik Delo, Avstrija od neodvisnosti Slovenije zastopa stališče, da Slovenija ni pogodbenica ADP-ja. Slovenija je nova država, Jugoslavije ni več, zato ni njena pravna naslednica, je dejal v pogovoru za časnik Delo.

Zanikal je tudi, da bi bilo protiustavno, da na Koroškem ne stojijo dvojezični napisi. Khol se tudi ne strinja s stališčem, da bi morala avstrijska zvezna vlada in parlament popraviti zakon o narodnih manjšinah, katerega del je avstrijsko ustavno sodišče razveljavilo.

Avstrijski politik je menil, da so otroški vrtci in šole za slovensko manjšino pomembnejši od dvojezičnih krajevnih napisov, s tem pa se je po mnenju političnih analitikov približuje stališčem koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko pa je dejal, da so morali biti pogodbeniki ADP-ja leta 1945 v vojni s Hitlerjem in v protihitlerjevski koaliciji.


Kaj pa vi mislite?
Sodelujte v spletnem forumu RTV Slovenija in izrazite svoj pogled na stališča vodje avstrijskih parlamentarcev.

NSKS govori o škandaloznosti
NSKS je takšne navedbe predsednika avstrijskega parlamenta označil za škandalozne. Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) pričakuje pojasnilo, ali Khol hoče, da se uresničijo 7. člen avstrijske državne pogodbe (ADP) in razsodbi ustavnega sodišča. Če tega noče, ne vidijo smisla za sodelovanje na konferenci konsenza. Kot škandalozno so v NSKS-ju označili tudi trditev, da je razsodba ustavnega sodišča glede dvojezičnih napisov izvedena. To je tudi hud udarec za vse tiste koroške Slovence, ki jih je nacistični red preganjal in ki so se bojevali za osvoboditev izpod nacističnega jarma, je poudaril podpredsednik NSKS-ja Rudi Vouk.

Slon v trgovini s porcelanom
Ostre kritike takšnih besed prihajajo tudi iz avstrijskih političnih krogov. Avstrijski socialisti (SPÖ), ki so Sloveniji tradicionalno bolj naklonjeni, so Kholove izjave primerjali s slonom v trgovini s porcelanom. Povezovanje vprašanja otroških vrtcev in dvojezičnih napisov je po njihovem mnenju absurdno kot tudi to, da predsednik parlamenta ob 50-letnici avstrijske državne pogodbe noče govoriti o manjšinski politiki, ki je vanjo vključena.

Ostre kritike so Kholu namenili tudi iz vrst avstrijskih Zelenih. Če predsednik avstrijskega parlamenta zmanjšuje pomen državne pogodbe in jo celo krši, potem to pomeni ogenj v strehi, so sporočili. Predstavnica stranke je izrazila razočaranost nad Kholom in poudarila, da očitno s Haiderjem govorita skupni jezik.

CAN: Slovenija je pravna naslednica ADP-ja
Slovenija je pravna naslednica sopodpisnice avstrijske državne pogodbe Jugoslavije in ima zato do slovenske manjšine dolžnost, da zahteva izpolnitev manjšinskih pravic, ki jih določa 7. člen, so prepričani v Centru avstrijskih narodnosti (CAN), združenju vseh priznanih avtohtonih narodnih manjšin v Avstriji.