Tudi lokalni mediji se strinjajo v tem, da gre za doslej največji projekt slovenske skupnosti v Clevelandu. Foto: RTV SLO
Tudi lokalni mediji se strinjajo v tem, da gre za doslej največji projekt slovenske skupnosti v Clevelandu. Foto: RTV SLO
Senator George Voinovich
Proslav se bo udeležil tudi senator s slovenskimi koreninami, George Voinovich. Foto: RTV SLO

Med največjim projektom slovenske skupnosti v največjem slovenskem mestu zunaj državnih meja do zdaj se bo med drugim zvrstila kopica kulturnih, umetniških, gastronomskih in spominskih dogodkov. Udeleževali se jih bodo vidni predstavniki slovenske skupnosti in javnega življenja v ZDA. Pred mestno hišo bo do konca festivala plapolala slovenska zastava, v mestnem parku pa bodo odkrili prenovljeno spominsko ploščo.

Vrhunec bo proslavljanje 15. obletnice slovenske samostojnosti doživelo na dan državnosti, 25. junija. Osrednjo proslavo s slovesno mašo v cerkvi sv. Vida bo vodil upokojeni clevelandski škof Edward Pevec, odkrita pa bo spominska plošča v mestnem parku, posvečena županu, guvernerju Ohia in zveznemu senatorju Franku Lauschetu. V izjavi za javnost je župan Jackson dejal, da je mesto ponosno in hvaležno svojim prebivalcem slovenskega rodu za prispevek pri razvoju Clevelanda.

Sedanji guverner zvezne države Ohio, Bob Taft, naj bi predvidoma uradno razglasil tudi praznik, posvečen Slovencem. V prestolnici Ohia, Columbus, bo slovenska zastava dvignjena tudi pred državnim kongresom.

V Clevelandu in njegovi okolici že od konca 19. stoletja živi nad 80.000 prebivalcev slovenskega rodu, ki so od prihoda prednikov pomembni za razvoj največjega mesta v ameriški zvezni državi Ohio. Na širšem območju Clevelanda delujejo tri slovenske katoliške cerkve, osem narodnih domov, tednik "Ameriška domovina", ki izhaja že od leta 1919, in šest pevskih društev.