Spominska slovesnost ob obletnici osvoboditve italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor na otoku Rabu. Foto: Iztok Pipan, TV Medvode
Spominska slovesnost ob obletnici osvoboditve italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor na otoku Rabu. Foto: Iztok Pipan, TV Medvode

Slovesnosti, kot je bila na otoku Rab, nas po besedah predsednice DZ-ja opominjajo, da vojne za seboj ne puščajo zgolj kronologije zmag, porazov in mirovnih konferenc, ki so deležne velike pozornosti zgodovinarjev. "Vojne za seboj puščajo predvsem človeško trpljenje in izgube, prekinjene življenjske poti in za vedno prazne stole ob mizah preštevilnih družin," je dejala v nagovoru zbranim na spominski slovesnosti.

Slovesnost so na Rabu pripravili v spomin na žrtve italijanskega fašističnega koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu in ob 81. obletnici osvoboditve taborišča.

"Sloga, ki je takrat povezovala taboriščnike, mora v nas graditi zavedanje, da so za obstoj vsake posamezne države, mednarodne skupnosti in ne nazadnje človeške civilizacije kot take nujni medčloveško spoštovanje, povezovanje, sožitje in miroljubna politika," je dejala Klakočar Zupančič. Ob tem je spomnila, da živimo v nemirnem svetu, ko ne tako daleč od naših meja potekajo vojne.

Predsednica DZ-ja. Foto: Iztok Pipan, TV Medvode
Predsednica DZ-ja. Foto: Iztok Pipan, TV Medvode

Priložnost, da utrdimo mostove med prijateljskima narodoma

Poudarila je tudi, da smo Slovenci in Hrvati zdajšnjo svobodo skozi zgodovino plačali s številnimi žrtvami, zato so, kot je dodala, tovrstne slovesnosti izjemna priložnost, da utrdimo mostove med prijateljskima narodoma in državama. "Skupaj moramo tudi kot opomnik celotni mednarodni skupnosti ponavljati: Nikoli več!" je e enkrat poudarila.

"Vsi, ki opravljamo javne funkcije v obeh državah, se moramo zavedati svoje odgovornosti, da odprta vprašanja rešujemo s tvornim dialogom in mednarodno skupnost spodbujamo k mirnemu reševanju konfliktov," je dodala. Ob tem pa dodala, da sta danes Slovenija in Hrvaška oazi miru v svetu, polnem konfliktov.

Ocenila je tudi, da so sporočila s tovrstnih slovesnosti vedno večplastna. "Ohranjamo spomin na žrtve vojnega nasilja in zgodovinska dejstva, hkrati pa sedanje in prihodnje generacije opominjamo, kako pomembna vrednota je mir med narodi in državami," je na koncu dodala predsednica DZ-ja.