Minister zagotavlja, da ni zavajal javnosti. Foto: RTV SLO
Minister zagotavlja, da ni zavajal javnosti. Foto: RTV SLO
Albin Gutman in Karl Erjavec
Minister zagotavlja, da ni zavajal javnosti. Foto: RTV SLO

Če imamo kaj zameriti sedanjemu ministru, je to, da ni počistil tistih kadrov, ki mu mečejo pesek v kolesje njegovega delovanja.

Zmago Jelinčič
Majda Širca in Tone Anderlič
Opozicija želi odgovor na vprašanje, ali je bil nakup transparenten. Foto: RTV SLO
Erjavec ni zavajal javnosti
Poslanci razpravljali o patriah

Ob koncu izredne seje so z 38 glasovi za in s 23 proti ugotovili, da obrambni minister Karl Erjavec ni zavajal javnosti glede postopka nabave in vrednosti oklepnikov. Po njihovem mnenju sklenjena pogodba ni škodljiva. Poslanci so tudi ugotovili, da je minister omogočil ustrezen nadzor in ni zavajal državnega zbora in javnosti, ker je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji.

Pobudniki seje, LDS, SD in SNS, so pred sejo opozarjali na zavajanje javnosti pri sklepanju pogodb in na več storjenih nepravilnosti. Med drugim naj bi za 258,5 milijona evrov kupili le 110 oklepnikov z vso opremo, preostali pa naj bi prišli neopremljeni.

Kaj kupujemo?
Anderlič (LDS) je med razpravo poudaril, da ni jasno, "kaj točno kupujemo in za kakšno ceno ter kdaj bomo to dobili". Opozoril je, da obstajajo velike razlike med dokumenti, ki so omogočili nakup, ter razpisno dokumentacijo in podpisano pogodbo.

Aurelio Juri (SD) prav tako meni, da naložba ne bo služila svojemu namenu in bo ena največjih odvečnih naložb v Sloveniji. "Kakor koli čaramo s črpanjem in premeščanjem denarja iz različnih postavk zato, da bi prikazovali, da je bil posel uspešen, dejstvo je, da je vlada iztržila nabavo 110 oklepnikov, usposobljenih za izvajanje nalog takoj, in še 25 skorajda golih, ki jih bo treba še usposobiti," je še dodal Juri.

Zmago Jelinčič (SNS) je dejal, da je netransparentno delovanje ministrstva za obrambo tako rekoč stalnica. Ob tem je omenil domnevno sporne nakupe vojaške opreme, vse od izraelskih havbic do falcona in letal pilatus.

Erjavec: "Trdim, da sem izpolnil svojo obljubo."
Minister za obrambo Karl Erjavec je med razpravo poudaril, da je pogodba o nakupu sklenjena skladno s planskimi in z razvojnimi dokumenti, z zakonom in s proračunskimi podlagami. Meni, da je pogodba izjemno pomembna za razvoj Slovenske vojske in našo kredibilnost v okviru Nata. Dodal je še, da ni zavajal javnosti, kot mu očita opozicija.

Zavračanje očitkov opozicije
Erjavca podpirajo tudi koalicijski poslanci in vlada. Trdijo, da naj bi bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji. Poleg tega pravijo, da je obrambni minister Karl Erjavec omogočil ustrezen nadzor, ni zavajal nikogar, sporna opremljenost 25 vozil pa naj bi bila prilagojena spremembam pri ciljih zveze Nato.

Robert Horvat (SDS) je ob tem opozoril, da je Slovenija članica Nata in da ima s tem tudi določene obveznosti. Prav zato je odločitev Morsa in SV-ja povsem primerna.

NSi se strinja z opozicijo, da gre pri nakupu za ogromna sredstva, vendar poudarjajo, da ob tem ne smemo pozabiti na izpogajane koristi za slovensko gospodarstvo. Pogodba zagotavlja 12.000 novih delovnih mest in protidobave za 161 milijonov evrov.

SLS je poudaril, da je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisom. Srednjeročni obrambni program, ki ga je sprejel DZ v prejšnjem mandatu na predlog tedanjega obrambnega ministra, je predvideval nakup 135 oklepnikov "in tam nikjer ne piše s popolno konfiguracijo," je še opozoril Josip Bajc.

Erjavčev DeSUS meni, da je nesprejemljivo, da se DZ opredeljuje do vojaškostrokovnih odločitev, saj so za to pristojni izključno strokovnjaki za oborožitvene sisteme.

Priprave na proizvodnjo že potekajo
Podjetja, ki bodo izdelovala oklepnike - finska Patria, njen slovenski zastopnik Rotis in partner Gorenje - pa so sporočila, da se pripravljajo na vzpostavitev proizvodnje. Potekali naj bi tudi pogovori z drugimi slovenskimi podjetji, primernih za proizvodnjo določenih delov za oklepnike.

Vabimo vas, da se na forumu pridružite razpravi o oklepnikih.

Če imamo kaj zameriti sedanjemu ministru, je to, da ni počistil tistih kadrov, ki mu mečejo pesek v kolesje njegovega delovanja.

Zmago Jelinčič
Erjavec ni zavajal javnosti
Poslanci razpravljali o patriah