Za prihod iz Srbije v Slovenijo. Foto: BoBo
Za prihod iz Srbije v Slovenijo. Foto: BoBo

Hrvaška ostaja na rdečem seznamu, na zelenem seznamu ni sprememb, je še sporočila vlada.

Za vstop iz Srbije od danes tako velja širši nabor izjem, ko ob vstopu v Slovenijo karantena ne bo odrejena ‒ na primer za dnevne in tedenske delovne migrante, šolajoče, osebe v gospodarskem prometu, tiste, ki želijo v državo zaradi pogreba ali zaradi stikov z družinskimi člani, za osebe z neodložljivimi osebnimi ali zdravstvenimi opravki, za tiste z nujnimi poslovnimi razlogi, za poklicne športnike in njihove spremljevalce, športne delegate ali sodnike, ki se želijo udeležiti tekmovanj ipd.

"Predvsem bo to olajšanje za mnoge ločene družine, olajšanje bo za poslovno delovanje, skratka iz poslovnih razlogov je mogoče potovati za 48 ur v drugo državo. To so vse izjeme, s katerimi želimo omogočiti, kar ni bilo omogočeno, predvsem neposredne družinske vezi," je za Radio Slovenija še pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin ne pričakuje umika Hrvaške z rdečega seznama

Za Hrvaško Kacin ne pričakuje, da bi jo lahko že prihodnji mesec umaknili z rdečega seznama. Glede madžarskega zaprtja mej pojutrišnjem pa je Kacin povedal, da so vse pričakovane izjeme, kot so dnevni migranti, šolarji z obeh strani meja in podobno, že dogovorjene.

Pričakovana gneča na cestah

Ker se poletne počitnice v večjem delu Evrope bližajo koncu, na prometnoinformacijskem centru v teh dneh sicer pričakujejo več prometa od Hrvaške proti Avstriji in posledično čakanje na mejnih prehodih. Na kontrolnih točkah med Slovenijo in Avstrijo je pričakovati poostreno vstopno kontrolo na avstrijski strani zaradi epidemije covida-19. Za Karavanke in Ljubelj to predstavlja možnost zastojev, so še zapisali na spletni strani prometnoinformacijskega centra in voznikom svetovali uporabo manj obremenjenih prehodov in pozorno vožnjo.

Hojs o premiku Srbije na rumeni seznam