"Očitki, ki temeljijo na subjektivni oceni gospoda Pojbiča, so zato neresnični, zavajajoči in subjektivno pristranski," pravijo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Foto: BoBo
Franc Pojbič
Nekdanji v. d. direktorja agencije za varnost prometa Franc Pojbič je javnosti posredoval besedili dveh dopisov, ki jih je predsednik sveta agencije Borut Kurmanšek letos poslal ministru Omrzelu. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Franc Pojbič je namreč javnosti posredoval besedili dopisov nekdanjega predsednika sveta agencije Boruta Kurmanška, iz katerih je razvidno, da je ta ministra na nepravilnosti v avtošolah opozoril že aprila in julija.

Prvi dopis Kurmanška oz. sveta agencije ministru Samu Omerzelu, poslan aprila, je predlog, naj za direktorja agencije imenuje Pojbiča, v drugem dopisu, poslanem julija, pa Kurmanšek ministra sprašuje, v kateri fazi je postopek imenovanja novega direktorja - v dopisih pa med drugim izpostavlja tudi "množična kazniva dejanja na področju odgovornosti agencije v obdobju 2010-2012".

"Nepravilnosti niso bile omenjene v nobenem primopredajnem zapisniku"
Na ministrstvu pa pravijo, da ta problematika ni bila niti z besedo zavedena v nobenem uradnem primopredajnem zapisniku: "Niti v ministrskem primopredajnem zapisniku niti v zapisniku ob prevzemu funkcije v. d. generalnega direktorja direktorata za promet Bojana Žlendra - in kar je seveda še najpomembnejše, niti v primopredajnem zapisniku med nekdanjim in zdajšnjim vršilcem dolžnosti direktorja agencije," so zapisali.

"Očitki, ki temeljijo na subjektivni oceni gospoda Pojbiča, so zato neresnični, zavajajoči in subjektivno pristranski," dodajajo.

Na ministrstvu so poudarili še, da minister Omerzel ni bil seznanjen niti s končnim poročilom o opravljenem nadzoru nad zakonitostjo in učinkovitostjo dela in poslovanja agencije za varnost prometa v letih 2011 in 2012 niti s problemskim poročilom policije v povezavi z izvajanjem programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje, vse dokler ni sprožil izrednih postopkov nadzora nad direktoratom za promet, agencijo za varnost prometa ter inšpektoratom za promet, energetiko in prostor.

Pojbiča je avgusta nasledil Velov
Pojbič je opozoril še, da Bojan Žlender, ki je v petek odstopil z mesta v. d. generalnega direktorja direktorata za promet in predsednika sveta agencije za varnost prometa, ni odstopil tudi z mesta vodje odbora direktorjev za zagotavljanje varnosti v cestnem prometu, ki deluje pri vladi.

Franc Pojbič je Agencijo RS za varnost prometa vodil od februarja letos, ko pa mu je avgusta potekel šestmesečni mandat vršilca dolžnosti direktorja, je vlada na njegovo mesto imenovala Igorja Velova. Zaradi po njegovem mnenju spornih postopkov imenovanja pa je Pojbič takrat sporočil, da bo zahteval "objektivno odgovornost ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela in Bojana Žlendra".