Slovenski ravnatelji bodo morali s predstavitvijo svojega pogleda na uvedbo drugega tujega jezika v OŠ pohiteti. Foto: RTV SLO
Slovenski ravnatelji bodo morali s predstavitvijo svojega pogleda na uvedbo drugega tujega jezika v OŠ pohiteti. Foto: RTV SLO

Angelca Likovič, članica sveta za splošno izobrazbo, je za MMC dejala, da je drugi tuji jezik za osnovnošolce nujnost in da Slovenija na tem področju zaostaja, saj "bodo otroci službe iskali tudi v Evropi." Posebej je izpostavila postopnost uvajanja novega predmeta in s tem možnost sprotnega popravljanja pomanjkljivosti.

Milojka Intihar, pomočnica ravnatelja na OŠ Majde Vrhovnik, kjer dodatne tuje jezike kot izbirni predmet izvajajo že več let, pa je za MMC dejala, da bo obvezno obiskovanje ur še enega tujega jezika nekatere učence preveč obremenilo.

Le dober teden časa za pripombe
Ministrstvo je predlog v javno razpravo dalo 3. aprila, rok za pripombe pa se izteče v petek, 11. aprila. Zato bodo ravnatelji slovenskih osnovnih šol, ki se bodo v torek in sredo sestali na Bledu, verjetno razpravljali tudi o predlogu ministrstva.

Uvajanje drugega tujega jezika bo v prvem obdobju zajelo 10 odstotkov, v drugem 20 odstotkov in v tretjem 30 odstotkov šol. V šolskem letu 2011/12 pa ga bodo izvajale vse osnovne šole. Drugi tuji jezik bo uveden v sedmen razredu osnovne šole, šole se bodo lahko odločile za pouk angleškega, nemškega, francoskega, madžarskega, italijanskega ali hrvaškega jezika.

Drugi tuji jezik bodo izbrale posamezne šole in ga nato izvajale v celotnem obdobju postopnega uvajanja drugega tujega jezika. Šola, ki izvaja dva prva tuja jezika, bo lahko izbrala največ dva druga tuja jezika in ju prav tako izvajala v celotnem obdobju postopnega uvajanja drugega tujega jezika.

A. K. K.