Uvedbo dijaške subvencionirane prehrane je Majda Širca označila kot potezo vlade, ki med velikonočnimi prazniki prinaša darila dedka Mraza. Foto: RTV SLO
Uvedbo dijaške subvencionirane prehrane je Majda Širca označila kot potezo vlade, ki med velikonočnimi prazniki prinaša darila dedka Mraza. Foto: RTV SLO
Za tople obroke bo morala poskrbeti šola. Foto: MMC RTV SLO

Pred glasovanjem so poslanci zavrnili dopolnila opozicije, sicer pa zakon prinaša brezplačne učbenike, brezplačno varstvo otrok do petega razreda osnovne šole, uveljavlja bolonjsko reformo, določa stopnjo izobrazbe učiteljev in uvaja t.i. protipedofilski člen.

Za opozicijo problematično financiranje.
Opozicija je bila do sprejetja zakona kritična. Najbolj jo skrbi financiranje srednjih šol po sistemu MoFAS, oziroma glede na število dijakov, saj bi tako obremenjevali učitelje in vplivali na kakovost pouka, Mitja Slavinec iz LDS je prepričan, da bo tak zakon zelo diskriminatoren do manjših šol, po mnenju Bogdana Broviča iz SNS-a pa utegne takšno financiranje pomeniti demografsko ogroženost v primerjavi z obstoječim stanjem. Očitke je zavrnila Marjetka Uhan iz NSi-ja, ki meni, da je tak način financiranje ustrezen.

Barbara Žgajner Tavš iz Lipe je še opozorila, da bi se zaradi zakona utegnilo povečevati število učencev v razredu, kar bi vodilo k slabši kakovosti in umiku od individualnega pristopa.

V bran sprejetemu zakonu je Branko Grims iz SDS-a povedal, da so zakon oblikovali po rešitvah, ki so se v praksi izkazale za dobre in pomenijo bogatitev ter krepitev šolskega sistema v celoti.

Za prehrano 43 milijonov letno
Poslanci so drugič brali zakon o subvencioniranju dijaške prehrane in mu namenili kar precej časa. Predlog zakona predvideva, da bi dijakom subvencioniralo 2, 42 evra za topel obrok na dan, kar bi letno zneslo 43 milijonov evrov.

Če bo zakon sprejet, bo hrana subvencionirana že od prvega septembra dalje, topli obrok pa bo morala zagotoviti šola sama, kar je po mnenju opozicije nemogoče, saj ima kuhinje zelo malo šol. Opozicija meni, da bo zakon ravnatelje tako spravil v stisko, saj bodo rešitev morali iskati sami.

Predlog so v opoziciji že označili za predvolilni ukrep, obenem pa so prepričani, da denarja za tak zakon v proračunu ni. Kristjan Janc iz SLS-a na to odgovarja, da bo ena partija manj in bo denarja dovolj.

Zver: Paradoksalno vedenje opozicije
Minister za šolstvo Zver je argumente opozicije označil kot paradoksalne, saj naj bi iskali dlako v jajcu in želeli, da predlagatelji zakon umaknejo, kljub visokim stroškom zakona pa Zver meni, da bodo učinki veliki.