Premier je prepričan, da je slovenski politični razred to jesen zrel sprejeti izzive,
Premier je prepričan, da je slovenski politični razred to jesen zrel sprejeti izzive, "pa naj se stvari razpletejo tako ali drugače". Foto: BoBo

Napoveduje se vroča politična jesen. Premier Borut Pahor je predsedniku parlamenta Pavlu Gantarju poslal obvestilo, da je Katarina Kresal odstopila z mesta notranje ministrice. Poslanci se bodo tako morali prej vrniti s počitnic, saj mora biti seja DZ-ja, na kateri bodo obravnavali odstop, sklicana v tednu dni, torej do 24. avgusta. Parlamentarne počitnice naj bi sicer trajale do 31. avgusta.

Pahor bo vezal zaupnico
Najožje vodstvo SD-ja, ki se je pri predsedniku vlade in predsedniku stranke SD Borutu Pahorju že sešlo, pa se je že dokončno odločilo: do srede septembra bo premier državnemu zboru predlagal kandidate za vseh pet izpraznjenih ministrskih mest in na ta predlog vezal tudi zaupnico vladi, je za TV Dnevnik poročala Mojca Šetinc Pašek.

Dušan Kumer (SD) ob tem poudarja, da "izvolitev predsednika parlamenta ni samo stvar stranke SD, ampak je odgovornost vseh poslancev" in dodaja, da se bo najprej treba dogovoriti s koalicijskim partnerjem - stranko LDS in drugimi zainteresiranimi strankami. O morebitni kandidatki Darji Lavtižar Bebler pa je Kumer dejal, da so "vsi poslanci potencialno kandidati, tudi Beblerjeva".

Neuradno pa naj bi se tudi v poslanskih vrstah že preštevali. Po tihem nekateri, ne le v SD-ju, temveč tudi pri nepovezanih, Desusu in v SNS-u za dokončanje mandata računajo na podporo 48 in celo 50 poslancev. V primeru izglasovane nezaupnice vladi pa v SD-ju že navajajo možni datum predčasnih volitev, in sicer 4. december.

Pahor ne izgublja optimizma
Da bo jeseni potrebna združitev vseh političnih opcij, saj se gospodarske razmere znova zaostrujejo, je na torkovi proslavi v Prekmurju poudaril tudi premier Pahor. "Zadnja gospodarska kriza nas je naučila, da je treba pogledati na reševanje starih in novih problemov z več korajže, več sloge, s spoštovanjem razlik, a hkrati tudi s poskusom, da jih premostimo."

"Čutim v sebi prepričanje, da bomo kos. Da smo Slovenci morda tudi zaradi surovega soočenja z recesijo, ki smo jo preživeli, bolj pripravljeni - tudi z večjo mero samozavesti - sprejeti izzive neke nove gospodarske zaostritve, ki prihaja," je še dodal. Kljub vsem težavam, ki jih ima s svojo vse manjšo vladno ekipo, Pahor torej ne izgublja optimizma, je za Odmeve poročal Bojan Peček.