Zaupanje znotraj koalicije se bo vrnilo, je prepričan Pahor. Foto: EPA
Zaupanje znotraj koalicije se bo vrnilo, je prepričan Pahor. Foto: EPA

Če se vlada začne izgubljati zaradi nesoglasij, načrtov ali ambicij, se prej ali slej začne tudi erozija koalicije.

Borut Pahor
Denar
Del državnega premoženja bo prodan, saj država preslabo gospodari, meni Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Pahor išče soglasje za ukrepe

"Borut gara kot živina", "Andrej, /.../ midva nikoli ne bova uskladila tega /.../. Niti leta 2070 ne" in "Franci /.../ mora iti straight* naprej". To je le nekaj Pahorjevih sporočil članom SD-ja.

Na četrti konferenci SD-ja na gradu Jablje pri Mengšu je predsednik vlade in socialnih demokratov Borut Pahor vse člane stranke pozval, naj podprejo izhodno strategijo in strukturne reforme. Slovenija mora izboljšati konkurenčnost gospodarstva, zato časa za "mencanje" po njegovem ni več. "Jaz mislim, da je leto 2010 čas, ko imamo ne samo možnost, ampak dolžnost okrepiti prav vse elemente konkurenčnosti, ker je to edini način, da voz razvoja peljemo naprej," je po poročanju Vesne Deržek za TV Slovenija položil na srce zbranim na konferenci.

V bran ministru Miklavčiču
Še zlasti ga trenutno skrbi zakon o zdravstveni dejavnosti, za katerega je prepričan, da ga predlogo usklajujejo celo v sami stranki. "Borut Miklavčič, minister za zdravje, deset mesecev usklajuje zakon o zdravstveni dejavnosti. Je minister iz naše kvote, član naše stranke ... gara kot živina. Deset mesecev. /.../ Dragi prijatelji, do kdaj bomo v stranki imeli različna stališča?" jih je vprašal ob tej priložnosti.

Potem ko je stopil v bran ministru Miklavčiču, je neposredno nagovoril poslanca SD-ja, ki vsebini zakona nasprotujeta, to je Andreja Magajno in Julijano Bizjak Mlakar: "Andrej, vedno bodo razlike pri zakonu o zdravstveni dejavnosti. Vedno. In midva nikoli ne bova uskladila tega tako, da se bova strinjala. Niti leta 2070 ne."

"Popridigal" tudi Križaniču
Premier je nato spregovoril o varčevanju države, pri čemer se je "lotil" še ministra za finance Franceta Križaniča. "Država lahko varčuje pri javni porabi - ne govorim pri investicijah. Tukaj ima Franci svoje obveznosti in mora iti straight naprej," je zatrdil.

Predsednik vlade upa, da bo javnost pokazala razumevanje za ukrepe, ki bodo spodbudili gospodarsko okolje. Zdaj, ko se je recesija umirila, se po njegovih besedah začenja tekma nacionalnih ekonomij. Zato so nujni ukrepi za spodbudo gospodarskemu okolju, saj mora to več investirati, razširjati proizvodnjo in zaposlovati, zlasti z delovnimi mesti z večjo dodano vrednostjo, in investirati tudi na tujih trgih, meni.

"Najboljša socialna politika je razvojna politika"
Ob tem je izjemnega pomena, da tudi tuj kapital pride v Slovenijo in investira pri nas, je še dodal. "Treba je odpreti ekonomijo, dati možnost Sloveniji, da reši problem stabilnosti javnih financ in da se razvije v moderno ter odprto družbo, ki lahko, čeprav je povsem odprta v svet, ohrani svojo identiteto," je dejal.

Dodal je, da je stranki želel povedati, da je najboljša socialna politika razvojna politika in da pričakuje, da se bo glede tega najprej oblikoval konsenz v stranki, nato pa še v koaliciji. Kasneje bodo poskušali konsenz oblikovati tudi na ravni slovenske politike.

Pahor je na konferenci komentiral tudi razmere v koaliciji. Kot je dejal, nima skrbi; če ima vlada jasne ambicije in jasne načrte, potem gre za njo tudi koalicija. Čeprav so trenutno v obdobju menjave ministra za okolje Karla Erjavca, je koalicija trdna, zaupanje pa se bo vrnilo in še okrepilo, je prepričan.

Del državnega premoženja bo prodan
Kot je še povedal, se bodo v prihodnjih mesecih med drugim lotili reforme javnega sektorja, načrtov glede zmanjšanja javne porabe, dialoga s sindikati glede fleksibilizacije trga delovne sile, pa tudi reforme upravljanja z državnim premoženjem. Del državnega premoženja namreč načrtujejo prodati, ampak ne le zaradi zmanjšanja primanjkljaja, temveč zato, ker država s tem deležem slabo gospodari, medtem ko pa bodo, kot meni, novi lastniki menedžment prisilili, da se bo ukvarjal z vodenjem podjetij.

Pahorja poleg tega skrbi, da je domač bančni sektor premalo dejaven, saj posojilno aktivnost v Sloveniji ta trenutek poganjajo tuje komercialne banke, zato se je, kot meni, s slovenskimi bančniki treba posvetovati, kje so razlogi za zadržanost pri dajanju posojil podjetjem.

* straight = naravnost

Če se vlada začne izgubljati zaradi nesoglasij, načrtov ali ambicij, se prej ali slej začne tudi erozija koalicije.

Borut Pahor
Pahor išče soglasje za ukrepe