"Če večina v stranki meni, da so napori naše države, da se izvleče iz krize, zanjo pretežki, ker so nepopularni, potem bo izbrala drugega voditelja," je dejal Pahor. Foto: BoBo
Pahor o prihodnosti SD-ja

V Odmevih je Pahor tako odgovoril na očitke obeh protikandidatov za predsedniško mesto v stranki, da je šla stranka preveč v desno.

"Vedno sem se boril za stvari, za katere sem verjel, da so dobre za državo. In če so dobre za državo, so dobre za stranko," je prepričan. Po njegovih besedah je zlato pravilo nekaj, kar dolgoročno zavezuje državo, da ne porabi več, kot ustvarja, ali pa se razumno zadolžuje, kar ne obremenjuje novih generacij.

Vlačič: V SD-ju se je marsikaj levega izgubilo
Protikandidat za predsedniško mesto v stranki Igor Lukšič Pahorju očita, da se je SD preveč vpletel v projekte tudi evropske desnice in prevečkrat nekritično podprl vlado.

Patrik Vlačič pa meni, da je celotna levica v Evropi nekoliko izgubila kompas. "Tudi v naši stranki se je marsikaj levega izgubilo, mogoče tudi ni bilo dovolj žara pri nekaterih referendumih, kot je bil, denimo, referendum o družinskem zakoniku," je pojasnil.

"Preobrati v 15 letih so bili velikanski"
Pahor je na očitke odgovoril, da politično voditeljstvo strank ni samo to, da voditelj stranke prenaša v javnost tisto, kar mislijo člani. "Je tudi to, da voditelj članom pove, kaj meni, da je dobro za stranko in državo, da oni sledijo njemu. V tej vzajemnosti je mogoče potem premagati realnost," je prepričan. Dodal je, da si želi, da bi šla stranka naprej, saj je v 15 letih zmogla velikanske preobrate.

"Če večina v stranki meni, da so napori naše države, da se izvleče iz krize, za njo pretežki, ker so nepopularni, potem bo izbrala drugega voditelja. Če pa bo razumela, da si je treba prizadevati, kolikor je mogoče, za neko politično atmosfero, v kateri bomo pravzaprav v zadnjem hipu sprejeli ukrepe, ki nas držijo v zdravem jedru Evropske unije, potem bo stala za mano, ko bomo šli skozi neprijetne, a nujne ukrepe, ki bodo omogočili, da bomo zagotovili nam in našim otrokom varno in boljšo prihodnost," je še poudaril predsednik SD-ja.
Podmladek nenaklonjen Pahorju?
Pred kongresom stranke, ki bo 2. junija in kjer bodo volili novega predsednika, bo konec tedna sicer tudi seja podmladka stranke. Ta je k predstavitvi programov povabil vse tri kandidate za predsednika stranke, neuradno pa je slišati, da je njegova podpora sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju zelo vprašljiva.
Pahor o prihodnosti SD-ja