Pahor in Erjavec po sestanku nista dajala izjav. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Pahor in Erjavec po sestanku nista dajala izjav. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Nekdanji predsednik vlade in Socialnih demokratov Borut Pahor se je tako dopoldne na lastno željo sešel s prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem, ki mu je opisal razpoloženje v svoji stranki, izjav pa po srečanju nista dajala.
Pahor - kandidiral naj bi s podpisi članov svoje poslanske skupine - se je dopoldne v znameniti "katrci" pripeljal k Erjavcu, prvaku stranke DeSUS, ki je pred petimi leti podprla zdajšnjega predsednika republike Danila Türka.
In prav med njima, ker namreč želijo kandidata z levice, bodo v zdaj še povsem razdvojenem DeSUS-u tudi izbirali. Mlajši člani se navdušujejo nad Pahorjem, starejše bolj prepriča Türk, vendar končne odločitve do razpisa volitev ni pričakovati.
Najprej ga je odslovil, zdaj prišel po podporo
Pri tem je malce nenavadno, da se je Pahor najprej sešel prav z Erjavcem, ki se mu je kot njegov vodja v vladi na poziv Računskega sodišča precej zlahka odrekel, medtem ko je po drugi strani vsaj enega ministra in eno ministrico, ki sta navsezadnje zaradi afer tudi morala oditi, zagovarjal do konca.
Erjavec zatrjuje, da zaradi tega ne goji osebnih zamer in da ta okoliščina tudi ne bo vplivala na odločitev stranke, ki jo vodi. Vsekakor bi, če bi sam že zdaj javno podprl Türka, dokazal prav nasprotno, prav tako pa tudi ne more takoj podpreti Pahorja.
To bi namreč lahko poslabšalo odnose med njim kot zunanjim ministrom in zdajšnjim predsednikom republike Türkom, česar pa si ne želi nihče. Prav zato bo DeSUS-ova podpora, kot rečeno, bržkone ostala neznanka vse do razpisa volitev. V preteklih dneh so nekateri mediji opravili tudi prve ankete, ki nakazujejo, da predsednik republike najverjetneje ne bo izvoljen v prvem krogu.
Si Pahor lahko obeta tudi podporo Virantovih?
Pahor, za katerim stojijo poslanci njegove stranke in ki bi po nekaterih informacijah podporo, če ne najdejo lastnega kandidata, morda lahko dobil tudi v Državljanski listi, naj bi imel kar nekaj prednosti pred Türkom.
Temu so podporo že napovedali Pozitivna Slovenija ter zunajparlamentarna LDS in Zares. Sledijo jima evropski poslanec Milan Zver, kandidat SDS-a s podporo NSi-ja, predsednik SNS-a Zmago Jelinčič in Marko Kožar, ki pa se jim bo do začetka kampanje gotovo pridružilo še nekaj novih imen, zato lahko pričakujemo zanimivo politično jesen.