Minister za zdravje Borut Miklavčič do preklica počiva doma. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Borut Miklavčič do preklica počiva doma. Foto: MMC RTV SLO
Miklavčič ima težave z zdravjem

Miklavčič se je v petek oglasil na Nevrološki kliniki v Ljubljani, ker naj bi se slabo počutil. Ministra so takoj hospitalizirali na kliničnem oddelku za vaskularno in intenzivno nevrološko terapijo ljubljanskega UKC-ja. V nedeljo so ga odpustili v domačo oskrbo, doma pa ostaja do nadaljnjega. To je po lažji kapi in manjšem posegu, pri katerem so zdravniki izvedli zapiranje znotrajžilne anevrizme, že tretja hospitalizacija ministra za zdravje med njegovim ministrovanjem.

Pahor bo Miklavčiča obiskal v sredo
Predsednik vlade Borut Pahor bo ministra obiskal v sredo in se z njim pogovoril o Miklavčičevem nadaljnjem sodelovanju v vladi. Pahor ministra ne namerava več prositi, naj ostane na položaju "in še naprej vodi tako zahteven resor". Kot premier ima, tako Pahor, sicer dolžnost poskrbeti, da ministri delajo s polno paro, a da na svojem delovnem mestu ne "pregorijo".

Zato bo Pahor ocenil, ali sme od Miklavčiča "zahtevati toliko odrekanja in žrtvovanja, kot ga je zahteval v preteklih mesecih".

Pahor novega kandidata še nima
Na sredinem obisku zato Pahor upa, da bosta najprej prišla do človeške in nato politične odločitve. Sicer pa Pahor še ne ve, kdo bi Miklavčiča zamenjal, če bi se on odločil za odhod z ministrstva.

Premier je še pojasnil, da je Miklavčiča po možganski kapi prosil, naj ostane na položaju, in si prizadeval, da bi pripeljal zdravstveno reformo v državni zbor. Kot pravi, je zakon o zdravstveni dejavnosti po "11 mesecih zelo težkega dela" pripravljen na sprejem na vladi, kar je bilo Miklavčičevo "mojstrsko politično delo". Miklavčič je tako zaradi svoje izredne predanosti postavil okvire zdravstvene reforme.

Miklavčič ima težave z zdravjem