Tako Pahor, kot tudi Žarnić sta bila s sestankom zadovoljna. Foto: BoBo
Tako Pahor, kot tudi Žarnić sta bila s sestankom zadovoljna. Foto: BoBo
Pahor: Žarniću zaupam

Pahor je uvodoma povedal, da je bil sestanek uspešen in koristen. Povod zanj je bil občutek vlade, da je postalo ministrstvo za okolje 'lijak', skozi katerega gre lahko manj odločitev, kot bi želela druga ministrstva, da bi lahko uresničevala svoje načrte. Zato je bilo treba po njegovih besedah ugotoviti, kako odpraviti to ozko grlo.

"Vlada vodi politiko trajnostnega razvoja"
Premier je še zatrdil, da vlada vodi politiko trajnostnega razvoja, kar pomeni, da hkrati upošteva konkurenčnost gospodarstva, socialno razsežnost in okolje. Po njegovih besedah bomo morali v Sloveniji zelo hitro ugotoviti, ali imamo med temi elementi pravo ravnovesje. Dodal je še, da ima naša država togo zakonodajo, zato so se na sestanku pogovarjali tudi o odpravi administrativnih ovir pri uresničevanju odločitev.

Pahor pričakuje vročo kri pri podeljevanju koncesij
Z ministrom za okolje Žarnićem sta tako določila štiri prioritetne zakone, ki jih bodo pripravili, in sicer: zakon o koncesijah na spodnji Savi, zakon o vodah, zakon o ohranjanju narave in zakon o varstvu okolja. Pahor pričakuje največ ugovorov pri zakonu o koncesijah na spodnji Savi, ki bo pripravljen v 30 dneh, nato pa bo še nadaljnjih 30 dni v javni razpravi.

Pahor je na vprašanje, ali bo minister, če zakoni ne bodo pripravljeni v določenem roku, odstopil, odvrnil, da Žarnić še zmeraj uživa njegovo zaupanje in da ni vprašanje, ali ostaja ali ne.

"Trudili se bomo, da v rokih izpolnimo pripravo zakonov"
Minister za okolje je ob tem dodal, da v njegovi ekipi ne manjka odločnosti, vendar je ta le v okviru zakonov. "Mimo pravnega reda odločnost ne more obstajati. Trudili se bomo, da v rokih izpolnimo pripravo zakonov," je še zatrdil.

Pahor: Žarniću zaupam