Volivci na predčasnem glasovanju na parlamentarnih volitvah na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: BoBo
Volivci na predčasnem glasovanju na parlamentarnih volitvah na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Foto: BoBo

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Na območju upravne enote Ljubljana bo tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev potekalo na Gospodarskem razstavišču. "Prosil bi volivke in volivce, da so strpni, če bi ob določeni uri na volišča prišlo večje število volivcev. Zlasti v Ljubljani, kjer bo 14 volišč na eni lokaciji. Vsak volivec pa mora priti na volišče za tisti okraj, v katerem je vpisan v volilni imenik," je dejal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Predčasno je torej mogoče glasovati samo v kraju prijavljenega stalnega prebivališča oziroma v tistem okraju, na območju katerega je volivec vpisan v volilni imenik. "Pričakujemo, da bo udeležba na predčasnih volitvah nekoliko manjša kot pri referendumu o vodah, ki se je izvajal med počitnicami," je za Radio Slovenija še povedal Vučko.

Predčasnih volitev se je v Ljubljani udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je državljane pozval, naj si vzamejo pravico in z glasovanjem neposredno vplivajo na prihodnost države. "Vsak glas je pomemben in dragocen. S svojim glasom sporočamo svoja pričakovanja glede smeri razvoja naše družbe in države. S svojim glasom soodločamo o mandatu za njeno vodenje." Kot je dodal, je vsak glas gradnik demokracije, samostojna Slovenija pa "se je rodila v naročju demokracije in je brez demokracije ne bi bilo in je tudi ne bo". Z udeležbo na volitvah krepimo demokratične institucije in negujemo pomen demokratičnih vrednot, je še dejal Pahor.

V sredo se bo iztekel rok za oddajo vlog za glasovanje od doma zaradi bolezni ali na volišču omnia

Medtem ko se volivcem za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, je prijava potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, volivci pa se morajo za tak način glasovanja prijaviti do srede, 20. aprila.

Isti dan se bo iztekel tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. SMS-sporočilo ali potrdilo zVem).

Prijavite se lahko na spletni strani Državne volilne komisije, kjer sta za vse drugačne načine glasovanja na voljo dve vlogi, in sicer vloga, ki jo izpolnite, če nimate urejene e-identitete, in vloga z e-identiteto. Če vloge ne boste oddali elektronsko, temveč jo boste pošiljali po pošti, morate to storiti še danes, saj bo DVK upošteval le vloge, ki bodo prispele do srede do 24. ure.

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije zakonodaja tega ne omogoča.

Poleg tega se bo v sredo iztekel rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Predčasno glasovanje vse do četrtka do 19. ure

Uporaba zaščitnih mask na volišču priporočljiva, ne pa obvezna

DVK je v ponedeljek na dopisni seji sprejela sklep, po katerem uporaba zaščitnih mask na volišču ne bo obvezna, temveč priporočljiva. Maske bodo kljub temu obvezne na voliščih, ki so organizirana v zdravstvenih ustavnovah ali domovih za starejše. Drugi preventivni ukrepi, kot so upoštevanje medsebojne razdalje, uporaba razkužila za roke, razkuževanje pisal, skrb za higieno rok in kašlja, zračenje prostorov, ostajajo v veljavi. Sklep DVK-ja sledi zadnji spremembi vladnega odloka.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno končala in bo nastopil volilni molk.

Predčasno glasovanje še v sredo in četrtek