Foto:
Foto:
Bo Pahorjev naslednik Feri Horvat?

Poslanska skupina ZLSD-ja bo na njegovo mesto predlagala Ferija Horvata, Pahor pa pričakuje, da bo dobil večinsko podporo DZ-ja. Sedanji prvi mož DZ-ja bo kariero nadaljeval kot poslanec v Evropskem parlamentu, zato mu bo z dnem imenovanja na to mesto prenehala funkcija predsednika DZ-ja.

Ker so volitve predsednika državnega zbora tajne, po mnenju Pahorja obstaja možnost, da Horvat ne bi dobil zadostne podpore 46 poslank in poslancev, ki je potrebna za izvolitev.

To je tudi glavni razlog, da se je Pahor po posvetu s Horvatom in drugimi
strankarskimi kolegi odločil odstopiti z mesta predsednika državnega zbora po izrednem zasedanjem, na katerem bodo poslanke in poslanci odločali o zamenjavi zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Borut Pahor bo v ponedeljek in torek v Bruslju in na izredni seji ne bo sodeloval, svoj odstop pa naj bi sporočil po vrnitvi.

Če bi odstopil pred tem, bi njegovega naslednika Ferija Horvata volili že v ponedeljek, kar pa ZLSD ne želi, saj bi to njegovo stranko postavilo v zapleten položaj. Če Horvat na tej seji ne bi dobil zadostne podpore, ker se koalicijski partnerji ne bi držali sporazuma o podpori, bi se morali poslanci ZLSD-ja odločiti tudi o predlogu predsednika vlade za zamenjavo zunanjega ministra.

Kot je poudaril Pahor, je bil ZLSD v svojem mandatu verodostojen partner vladne koalicije in je ves čas težil k temu, da kriz ne bi povzročal.

Če se bodo poslanci odločili in izvolili novega predsednika in podpredsednika državnega zbora, se bodo najverjetneje morali sestati na izredni seji, saj bi o predsedniku lahko glasovali šele po prenehanju mandata dosedanjega predsednika oziroma podpredsednika.

Kratek, a naporen termin
Čeprav bo novi predsednik državnega zbora izvoljen za kratko trimesečno obdobje, ki ga bodo večji del zaznamovale parlamentarne počitnice in volilna kampanja, bo imel kar nekaj dela. Predsednik državnega zbora sicer svojo funkcijo opravlja do prve seje novoizvoljenega državnega zbora. Skladno z določili novega poslovnika državnega zbora ima tudi precej nalog pri pripravi prve seje novega državnega zbora. Poleg tega pa po ustavi predsednik državnega zbora v primeru trajnega zadržka, smrti, odstopa ali drugega prenehanja funkcije začasno opravlja funkcijo predsednika republike.