Slovenski predsednik Borut Pahor je s partnerico sprejel avstrijskega predsednika Fischerja in njegovo ženo ob uradnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
Slovenski predsednik Borut Pahor je s partnerico sprejel avstrijskega predsednika Fischerja in njegovo ženo ob uradnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
Avstrijski predsednik Fisher na obisku

Fischer je izrazil zaupanje, da lahko Slovenija sama reši svoje gospodarske in finančne težave. "Verjamem in si želim, da bi Slovenija svoje težave kar najbolje rešila," je dejal avstrijski predsednik, ki je v Sloveniji na dvodnevnem obisku. Ob tem je dodal, da je najboljša pomoč, ki jo lahko Avstrija svoji sosedi nudi na dvostranski ravni, to, da kar najbolj podpira menjavo, sodelovanje, trgovino in prenos tehnologije med državama.

Avstrija je naša tretja najpomembnejša partnerica
Kot je poudaril Pahor, je Avstrija tretja najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije in prva med tujimi investitorkami. Iz Avstrije namreč prihaja kar 48 odstotkov tujih neposrednih investicij v Sloveniji. Po Pahorjevih besedah ima Slovenija z avstrijskimi investitorji večinoma zelo dobre izkušnje, zato je Fischerja opozoril tudi na sveženj privatizacije, ki ga pripravlja slovenska vlada. Slovenski predsednik je poudaril, da je naklonjen odpiranju Slovenije navzven, dobrodošli pa bodo tudi morebitni zainteresirani investitorji iz Avstrije.

Pahor je opozoril, da bo Evropska komisija sredi oktobra preverila izvajanje ukrepov, o naboru katerih smo jo prepričali maja. "Gre za vprašanje, ali so slovenske oblasti sposobne implementirati načrte," je ocenil Pahor. Slovenija pri tem po predsednikovih besedah ne sme oklevati. "Zdaj je potreben pogum, politična odločnost, pa tudi dovolj političnega soglasja, konsenza, za to, da se ti ukrepi izvedejo," je menil.

Pahor je tudi povedal, da sta se s Fischerjem v pol leta uradno sešla že drugič, kar "kaže na izvrstne politične odnose med državama". Fischer pa je kot eno izmed področij, na katerih bosta državi lahko sodelovali v prihodnjih mesecih, izpostavil tudi bližajočo se 100. obletnico izbruha prve svetovne vojne prihodnje leto, ki jo bo po Fischerjevem mnenju treba zaznamovati v smislu pogleda v prihodnost.

Pahor in Fischer sta po telefonu govorila tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Dogovorili so se, da se bodo v prihodnosti srečevali enkrat letno. Prvo tristransko srečanje bo v Avstriji.

Z Vebrom tudi o dvojnem obdavčevanju
Fischer, ki je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, se je danes srečal tudi s premierko Alenko Bratušek in predsednikom DZ-ja Jankom Vebrom, s katerim sta se med drugim dotaknila težave dvojnega obdavčevanja, ki ga imajo predvsem slovenski migranti, ki delajo v Avstriji, govorila pa sta tudi o delovanju parlamentov držav članic EU-ja. Veber je izrazil željo po dejavnejši vlogi DZ-ja pri sprejemanju odločitev v odnosu do EU-ja.

Avstrijski predsednik Fisher na obisku