Borut Pahor je podelil jabolko navdiha tudi zdravnicam in zdravnikom. Foto: BoBo
Borut Pahor je podelil jabolko navdiha tudi zdravnicam in zdravnikom. Foto: BoBo

Borut Pahor se je zdravnikom zahvalil za njihovo profesionalno opravljeno delo v spopadanju z novim koronavirusom. "Ne glede na to, da tudi o tem delu sem in tja slišimo kritike, ga ljudje spoštujejo," je poudaril Pahor. Med drugim je omenil tudi, da so ljudje zdravnikom v času epidemije absolutno zaupali.

Pahor je ocenil, da si Slovenija zasluži dober, učinkovit, uspešen, vzdržen javni zdravstveni sistem. Poudaril je, da obstoječi javni zdravstveni sistem potrebuje strukturne reforme, z njimi pa – še posebej zaradi trajanja aktualne krize – ni mogoče odlašati. Obenem je poudaril tudi pomen odgovornega obnašanja vseh posameznikov v boju proti koronavirusu.

Kot so po dogodku sporočili iz predsednikovega urada, so se dogodka udeležili zdravnice in zdravniki, ki so v času trajanja epidemije strokovno, predano in človeško skrbeli za obolele, v njihovem imenu pa je repliko priznanja prevzela predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Pahor zdravnikom in zdravnicam vročil jabolko navdiha
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Velika čast za zdravnike

Lejko Zupančeva se je Pahorju zahvalila za priznanje, ki ga zdravniki sprejemajo kot veliko čast, kot odraz dela, ki so ga opravili, in spoštovanja, ki so si ga zaslužili z delom v času te epidemije. Spomnila je, da je bila zadnja velika epidemija, ki jo je človeštvo doživelo, leta 1918, zato je nova epidemija stroko postavila pred velike nove izzive, pri čemer da so doživljali tudi hude stiske. "Po eni strani nismo vedeli, kako se upreti temu patogenu, po drugi strani nismo vedeli, kakšna ta bolezen sploh je," je navedla.

Ob tem pa je tudi sama poudarila, da se je vsak od zdravnikov pri delu res izkazal. Kot je dodala, si želi, da bi enotnost in kakovost, ki sta se pokazali v tem času, ostali med zdravniki tudi vnaprej in bi tako ohranili zavezanost zdravniškim prisegam ter še naprej kakovostno skrbeli za bolnike.

Kot so v uradu predsednika republike zapisali v utemeljitvi priznanja, so zdravnice in zdravniki nenadomestljiv del skupnosti, saj z največjo odgovornostjo rešujejo življenja ljudi. Še posebej v času epidemije smo se lahko zanesli na njihovo znanje in strokovnost, kar je bilo odločilno pri zdravljenju obolelih s covidom-19 in tudi pri preprečevanju širjenja okužb. "Zaposleni v zdravstvu, zdravniki in medicinske sestre in vse zdravstveno osebje povsod po državi pomagate obolelim, razdajate svoje znanje in vsem dajete upanje," je zapisano v utemeljitvi.

"Vsem junakom človečnosti"

Pahor je sicer jabolko navdiha 29. marca virtualno podelil vsem "junakom človečnosti in upanja", ki so v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo kar se da normalno. Replike tega priznanja je že vročil prostovoljcem in prostovoljkam Mladinskega centra Velenje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in pobudnikom vseslovenske akcije Maske za vse v Trbovljah.

Prav tako jih je na posebnih slovesnostih izročil klicnemu centru za informacije o koronavirusu, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam ter zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva. S tem izrazom pozornosti in hvaležnosti bo nadaljeval tudi v prihodnje, so še napovedali v Pahorjevem uradu.