Glavaš pri Pahorju. Foto: STA/Nebojša Tejić
Glavaš pri Pahorju. Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednik države Borut Pahor bo načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša tudi povišal v čin generalmajorja, so sporočili iz urada predsednika republike. Glavaš bo zahteve za povišanje izpolnil decembra letos, Pahor pa je napovedal, da bo slovesno povišanje potekalo ob dnevu 1. brigade Slovenske vojske, ko se bomo v Sloveniji spomnili tudi 30. obletnice postroja pripadnikov zaščitne brigade Teritorialne obrambe v Kočevski reki 17. decembra 1990, so sporočili iz predsednikovega urada.

Sorodna novica Glavaš: Računajte na Slovensko vojsko tudi v prihodnje

Na sprejemu so spregovorili tudi o rednem letnem poročanju o pripravljenosti SV, ki bo konec aprila, minister in načelnik generalštaba pa sta Pahorja seznanila z razmišljanji o razvoju vojske. Sogovorniki so pozornost namenili tudi vzpostavljanju ključnih vojaških zmogljivosti v okviru zavezništva in nacionalnim potrebam na podlagi izkušenj pri obvladovanju različnih kriz. Poleg tega sta se Pahor in minister za obrambo Matej Tonin dotaknila vprašanja uveljavitve 37.a člena zakona o obrambi, so še sporočili.

Vlada je sicer Glavaša za novega načelnika Generalštaba SV imenovala v četrtek. Dolžnosti je prevzel dan pozneje, v ponedeljek pa je od nekdanje načelnice Alenke Ermenc prejel še bojni prapor. Med ključnimi izzivi njegovega dela sta odprava kadrovske podhranjenosti in modernizacija oboroženih sil.