Zamenjava vodstev družb Hypo kaže na nezaupanje avstrijskih lastnikov do naših varnostnih organov, menijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Zamenjava vodstev družb Hypo kaže na nezaupanje avstrijskih lastnikov do naših varnostnih organov, menijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO

Dejal je, da bi zamenjavo zahteval, če bi imel le en dokaz, da preiskava v zadevi Hypo poteka pristransko, a nima ne dokazov ne namigov o čem takem.

Pojasnil je še, da je ministrica v skladu s prednostnimi nalogami vlade izdala posebno usmeritev, da je pregon gospodarskega kriminala prednostna naloga policije. Zato se ne on ne Kresalova ne moreta vtikati v posamezne zadeve, ki jih izvaja policija.

Poslanska skupina SDS-a je sicer v zahtevi po nujni seji odbora za notranjo politiko izrazila prepričanje, da policija v zadevi Hypo ne opravlja svojega dela in da je nedavna menjava vodstev banke Hypo Alpe-Adria in družbe Hypo Leasing odraz nezaupanja avstrijskih lastnikov do naših varnostnih organov.

Pahor: Lani največja stopnja preiskanosti kaznivih dejanj
Pahor je poleg tega navedel še podatke, da je policija lani preiskovala kazniva dejanja, ki so povzročila škodo več kot 500 milijonov evrov, to pa je 100 odstotkov več kot leta 2009. Lani je bilo tudi za 41 odstotkov več obravnavanih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, obenem pa je lanska številka tudi za 100 odstotkov višja od povprečja v obdobju med letoma 2000 in 2009. Leta 2010 je bila po njegovih besedah tudi največja stopnja preiskanosti kaznivih dejanj v zadnjih desetih letih.

Pahor za počitnice v dveh terminih
Premier je komentiral tudi sistem poenotenih zimskih počitnic. Povedal je, da bo ministru za
šolstvo Igorju Lukšiču predlagal, da bi bile počitnice znova v dveh terminih.