Borut Pahor je prepričan, da bo predsednik Danilo Türk v torek razpisal predčasne volitve. Foto: BoBo
Borut Pahor je prepričan, da bo predsednik Danilo Türk v torek razpisal predčasne volitve. Foto: BoBo

Premier v odhodu je prepričan, da se bo predsednik države Danilo Türk po pogovoru s parlamentarnimi strankami že v torek odločil za razpis predčasnih volitev. Za Radio Slovenija je še dejal, da upa, da ne bo "nihče tako predrzen v svoji ošabnosti, da bo poskušal voditi vlado brez mandata ljudi".

Kvasil neumnosti, a povedal tudi veliko resnic
Čeprav meni, da pri potegovanju za vnovični mandat ne bo uspešen, pa je prepričan, da bi lahko dobil večjo podporo, kot jo napovedujejo javnomnenjske raziskave. Meni namreč, da se ga bodo državljani sicer spomnili kot "nekoga, ki je sicer tudi kvasil neumnosti, a je hkrati povedal veliko stvari, ki so se pozneje izkazale kot resnične", in da je "poskušal storiti stvari, ki so bile koristne".

Odločitev poslancev za nezaupnico je poteza, ki ga je hkrati razbremenila in obremenila, je pojasnil. Kot dobro stran nezaupnice označuje, da bi bila nasprotna odločitev, torej zaupnica, "le kratkoročna zmaga", saj mu kot premierju najverjetneje ne bi moglo uspeti z reformami, ki so potrebne. Slaba stran padca vlade pa se bo po njegovem mnenju pokazala v odzivu finančnih trgov.

"Večkrat sem prevzel vlogo grešnega kozla"
Pahor je bil tudi samokritičen, saj je dejal, da je naredil veliko napak in korakov, ki so bili ali prepočasni ali pa sploh niso bili storjeni. Po lastnih besedah je večkrat prevzel vlogo grešnega kozla in zato poslušal očitke na svoj račun, kar se je poznalo pri upadu priljubljenosti. Hkrati je prepričan, da so ljudje znali ceniti dostojnost, s katero je vlada mandat sklenila.

Medtem ko arbitražni sporazum šteje za uspeh vlade, pa ga je zelo razočaral padec pokojninske reforme, saj je računal na "nevidno roko zdrave pameti".

"To oslarijo bi preprečil"
Omenil je tudi ponesrečeni oglas z Urško Čepin in dejal, da za to "oslarijo" ni vedel, ter da je bil oglas podcenjujoč do razuma ljudi in kot tak ni bil na mestu. Če bi za oglas vedel, bi ga preprečil, valiti krivdo na drugega pa se mu je v tistem trenutku zdelo nedostojno. Zdaj meni, da je "morda dajal potuho ljudem, ki niso bili dorasli svojim nalogam", je še dejal Pahor, ki je na Valu 202 Radia Slovenija nastopil kot Ime tedna po izboru poslušalcev.