Trobec Bučanova naj bi nasledila Gjerkeša, če ji bo le uspelo zbrati podporo. Foto: MMC RTV SLO
Trobec Bučanova naj bi nasledila Gjerkeša, če ji bo le uspelo zbrati podporo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci
Zadnjo besedo pri imenovanju bodo imeli poslanci. Foto: MMC RTV SLO

Trobec Bučanovo je po odstopu Henrika Gjerkeša predlagala stranka DeSUS, saj gre za ministrsko mesto iz njihove kvote. Znano je, da je bil predlog pospremljen z DeSUS-ovo grožnjo o izstopu iz koalicije, če Pahor kandidatke ne bi podprl.

Poslanci LDS-a naj bi kandidatko za ministrico podprli. Poslanci Zaresa pa naj bi bili proti Bučanovi, čeprav se še niso uradno odločili. V poslanski skupini SD-ja naj bi bila podpora deljena. Podporo so ji že odrekli v opozicijskem SLS-u, v SDS-u in SNS-u se še odločajo. Kdaj bodo poslanci o njej odločali, še ni znano, a morda bo to na izredni seji prihodnji teden, ko bodo odločali tudi o predlogu za oceno ustavnosti referenduma o pokojninski reformi.

Še pred tem Trobec Bučanovo čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom.

Duša Trobec Bučan je državna sekretarka na ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Preden je prišla v Službo vlade za regionalni razvoj, je bila zaposlena na ministrstvu za pravosodje. Je članica DeSUS-a. Stara je 52 let in po izobrazbi pravnica.

Po odstopu Gjerkeša je bilo nekaj časa slišati, da naj bi imel Pahor ministrstvo, odgovorno za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, celo namen ukiniti, a je premier to zanikal.

Kandidatka uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev
Ob predstavitvi Trobec Bučanove malo pred novim letom je Pahor povedal, da gre po njegovem za primerno kandidatko. Kot glavni razlog je navedel uspešno pridobivanje denarja iz evropskih sredstev, poleg tega pa je bila Trobec Bučanova do zdaj desna roka ministra v odstopu Gjerkeša. Pahor še dodaja, da je kandidatka samozavestna, obljublja pa tudi, da bo po treh mesecih delovanja ocenila rezultate dela in jih podala v presojo državnemu zboru.

Sama pa je med prioritetami navedla nadaljevanje prizadevanj za čim boljše črpanje evropskih sredstev. Na ministrstvu tako nameravajo še dalje odpravljati administrativne ovire za črpanje sredstev, sprejeti zakon o skladnem regionalnem razvoju ter noveli zakona o lokalni samoupravi in zakona o financiranju občin.