Evroskupina je združenje finančnih ministrov držav članic evroobmočja. Foto: EPA
Evroskupina je združenje finančnih ministrov držav članic evroobmočja. Foto: EPA

Pokojninske reforme so ob upoštevanju vse bolj starajočega se prebivalstva neizogibne, če želimo ohraniti sistem socialne varnosti in hkrati zagotoviti primerno življenjsko raven prihodnjim rodovom, je v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju zapisal Jean Claude Juncker, predsednik evroskupine ter premier Luksemburga.

Izpostavil je napovedi, da se bo življenjska doba v prihodnjih 50 letih podaljšala za približno sedem let, zato je logično, da sledi tudi daljšanje delovne dobe kot edini način zagotovitve ustrezne ravni prihodkov tudi po upokojitvi.

Ker je večina držav Evropske unije pokojninsko reformo že izvedla ali pripravila, Slovenija ne more biti izjema, je dejal luksemburški premier in dodal, da je tudi njegova država pred kratkim stopila na to pot.

Slovenija je v preteklih 20 letih dosegla pomemben napredek, nepravočasna uveljavitev reforme pa ga bo ogrozila. "Zato podpiramo prizadevanja vlade za uveljavitev tega nepriljubljenega, vendar kljub temu nujnega in s stališča medgeneracijske solidarnosti poštenega ukrepa," je pismo Pahorju sklenil Jean-Claude Junker.