Pahor je izvoljen, a še ni prevzel poslov od Türka, ki je še vedno aktualni predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pahor je izvoljen, a še ni prevzel poslov od Türka, ki je še vedno aktualni predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kardinal Franc Rode
"Naj bo On, ki vodi usodo narodov, Vaša luč in Vaša moč pri izpolnjevanju odgovorne službe v prid slovenske države," je zapisal Rode. Foto: BoBo
Dušan Semolič
Semolič je izpostavil pristojnost predsednika države, da predlaga ustavne sodnike. Foto: STA
Kdaj bo prisegel novi predsednik
Odzivi na Pahorjevo volilno zmago

Po nedeljski zmagi na predsedniških volitvah so Borutu Pahorju čestitali hrvaški premier Zoran Milanović, makedonski predsednik Gjorge Ivanov in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Milanović je zapisal, da se veseli prihodnjega partnerstva v korist obeh držav ter sodelovanja glede bilateralnih, regionalnih in evropskih vprašanj. Tudi Ivanov je izrazil željo po sodelovanju med državama, obenem pa se je Sloveniji zavzel za podporo Makedoniji v procesu vključevanja v evropske integracije, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Predsednik Evropskega parlamenta Schulz pa je prek Twitterja sporočil, da se veseli dobrega sodelovanja s Pahorjem v korist svetlejše evropske prihodnosti.

Medtem prihajajo tudi čestitke predstavnikov vidnejših slovenskih organizacij.
Rode: Pogumen, iskren, dobrohoten
Kardinal Franc Rode je ob čestitki za "sijajno zmago" izrazil prepričanje, da bo "2. december 2012 ostal v našem spominu kot lep in pomemben dan, ko je na čelo Slovenije stopil pogumen, iskren in dobrohoten človek".

Za predsednikov program je predlagal tri verze iz Prešernove pesnitve Sonetni venec: "Da bi nam srca vnel za čast dežele, med nami potolažil razprtije in spet zedinil rod Slovenšč'ne cele!"
Semolič za blaginjo
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič upa, da bo Pahor kot predsednik republike prispeval k temu, da se bodo stvari v Sloveniji v temelju spremenile. Spomnil je na vsebino prisege predsednika, da se bo boril za blaginjo Slovenije. "Okoli te blaginje je v tem trenutku vse narobe," je dejal.

Semolič meni, da bo imel predsednik republike v zvezi z blaginjo veliko dela. "Neoliberalne vrednote so ljudi pripeljale v krizo. Revščina se širi. Ni delovnih mest," je opozoril. Med drugim je izpostavil pristojnost predsednika republike, da predlaga ustavne sodnike. Glede na to, s čim se ukvarja ustavno sodišče, je njegova sestava po mnenju Semoliča zelo pomembna.
Na vprašanje, ali je Pahor človek, ki bi lahko povezal različne politične sile v Sloveniji, pa je Semolič dejal, da "bomo videli" in da je "treba biti realen".
Hribar Milič: Priložnost za sodelovanje
Pahor bi lahko s svojo držo in pripravljenostjo na sodelovanje pomenil priložnost, da bi v Sloveniji presegli medsebojne razlike in zbrali voljo za to, da bomo izpeljali nujne reforme in spremembe, je za dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. Spomnil je na že dolgoobstoječo oceno GZS-ja, da je pomanjkanje sodelovanja eden od pomembnih razlogov, zakaj v Sloveniji ne pride do sprememb. Ob tem je opozoril, da je v nekem obdobju zdajšnja vlada pripomogla k padcu reformnih zakonov, medtem ko zdajšnja opozicija nasprotuje nekaterim reformam, ki jih predlaga ta vlada.

"Türk se je postavil samo za levo stran"
Dejstvo je, da smo v Sloveniji razdeljeni na dva pola, novemu predsedniku pa bi "s svojimi povezavami tako na desni kot na levi" lahko uspelo prepričati o potrebi, da moramo pri nekaterih ključnih zadevah stopiti skupaj, je še dodal Hribar Milič. Izpostavil je, se je dosedanji predsednik "postavil samo na levo stran", zaradi česar so na desni takoj "začeli pripravljati ukrepe, kako bi mu škodovali". "In to vsekakor ne more biti predsednik države," je še menil Hribar Milič.

Kdaj bo prisegel novi predsednik
Odzivi na Pahorjevo volilno zmago